Hrvatska
StoryEditor

Vjeran Vrbanec: Bez našeg jamstva kredit ne bi moglo dobiti od 30 do 40 posto startupova

26. Listopad 2019.
Vjeran Vrbanec, HAMAG BICROfoto Ratko Mavar
 

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) ove godine slavi 25 godina poslovanja što obilježava medijskom kampanjom #prvih25 predstavljajući  25 priča poduzetnika koji su uz podršku Agencije ostvarili izvrsne poslovne rezultate. Proizvodi nekih od tih tvrtki: Photomatha, Rimac Automobila, Geoluxa, Genosa, Bellabeata... postali su svjetski prepoznatljiv brend i osvojili svjetsko tržište. Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec ističe da je Agencija kroz različite programe poticanja poduzetništva, u posljednje tri godine otkako je preuzeo tu funkciju, potaknula ukupno 11 milijardi kuna investicija u više od 5.000 poduzetničkih projekata čime je stvoren preduvjet za otvaranje više od 16.000 novih radnih mjesta.

Kakvu potporu HAMAG-BICRO pruža poduzetnicima i što ona znači za razvoj malog gospodarstva u Hrvatskoj?

-U posljednje tri godine Agencija je potpomogla 11 milijardi kuna investicija, neke od njih su završene, druge su u tijeku, a treće u fazi ugovaranja. To se u principu odvija kroz dva instrumenta; suradnjom s bankama i poduzetnicima te s druge strane dodjelom bespovratnih sredstava po javnim pozivima koje objavljuje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. S obzirom da sektor malog gospodarstva čini 61 posto u ukupnom BDP, pretpostavljam da je tih 11 milijardi imalo veliki utjecaj i na rast BDP i na procese koji se događaju u Hrvatskoj.

Koliko je dodijeljeno bespovratnih sredstava preko Agencije?

-Kroz HAMAG-BICRO, koje je posredničko tijelo druge razine,  u posljednje tri godine ugovoreno je 3,1 milijarda kuna bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti projekata preko 7,6 milijardi kuna. Samo kroz različite programe istraživanja, razvoja i inovacija potaknuo 1,7 milijardi kuna investicija provodeći 377 projekta za koje je osigurano 890 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

S kojim bankama radite, kakva jamstva dajete i kolike su kamate na kredite za poduzetnike?

-Imamo mogućnost sami financirati, odnosno dati kredit do 50.000 eura mikro ili malim poduzetnicima ili fizičkim osobama za sve djelatnosti, osim za sektor trgovine i onoga što je zabrajeno odredbama EU. Kroz male zajmove smo u posljednje dvije godine odobrili 490 milijuna kuna uz kamatne stope od 0,5 do 1,5 posto za investicije i 3,5 posto na obrtna sredsta na rok otplate od deset godina otplate.

Što je s jamstvom koje HAMAG-BICRO daje bankama?

- Kod jamstava je drukčiji slučaj, Agencija prezuma do 80 posto rizika na sebe, odnosno do dva milijuna eura, a jamstvo pomaže poduzetniku da dobije kredit. Čak 30-40 posto startupova i novoosnovanih poduzeća ne bi moglo dobiti kredit bez jamstva HAMAG-BICRO. Priznanje da dobro radimo taj posao dobili smo izborom Marijane Oreb, članice naše Uprave, u Upravni odbor Europskog udruženja garancijskih institucija (AECM).

Je li se dogodilo da poduzetnici ne mogu plaćati kredit pa ga otplaćuje Agencija kao jamac?

- Događa se i to je rizik posla. Godišnje otplaćujemo između 50-70 milijuna kuna garancija. U trenutku kad počne problem s otplatom kredita Agencija nastupa kao jamac. Postotak takvih loših kredita je 10 posto iako je očekivani onaj od 20 posto. Europska komisija smatra da smo prestrogi u dodjeli kredita s našim jamstvom jer ih dobije između 65-75 prijavitelja, no držimo to visokim postotkom. Banke su prvi filter, one naprave analizu kreditne sposobnosti poduzetnika, a drugi je Agencija.


20. travanj 2024 05:58