Hrvatska
StoryEditor

[VLADA] Bolnicama 780 milijuna kuna za podmirenje dugova dobavljačima lijekova, malim mljekarama potpore od pet milijuna kuna

10. Prosinac 2021.

Nešto više od 780 milijuna kuna ukupno će iz proračuna biti doznačeno državnim i bolnicama kojima su osnivači županije za podmirivanje dijela dugovanja prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, odlučila je u petak hrvatska Vlada.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade kako je cilj tih odluka zadržati jednaku razinu zdravstvene zaštite na cijelom području države i osigurati nesmetano funkcioniranje bolničkih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač država, odnosno kojima su osnivači županije, a novac je osiguran u proračunu na poziciji Ministarstva zdravstva.

U obzir je uzet kriterij maksimalnog udjela dospjelosti nepodmirenih obveza na dan 30. studenoga. Bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država temeljem današnje odluke bit će doznačeno više od 511 milijuna kuna.

Novac će biti doznačen u KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KBC Rijeka, KBC Split, KBC Osijek, KB Dubrava Zagreb, KB 'Merkur', Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', Kliniku za dječje bolesti Zagreb i Nacionalnu memorijalnu bolnicu Vukovar.

Bolnicama kojima su osnivači županije ukupno je namijenjeno 269 milijuna kuna i to za njih 38.

Ovo je treći puta ove godine da Vlada donosi odluke o isplati novca iz proračuna bolnicama za podmirivanje dugova i ukupno će, s današnjim odlukama, u tu svrhu iz proračuna biti izdvojeno nešto manje od 2,1 milijarde kuna. Vlada je donijela i odluku o upućivanju humanitarne pomoći najpotrebitijim državama sukladno procjeni mehanizma COVAX donacijom 180.000 cjepiva protiv bolesti Covid-19.

Očuvanje malih gospodarstava

Vlada je također donijela program potpore malim mljekarama za sufinanciranje troškova sabiranja mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj vrijedan pet milijuna kuna.

Kako je istaknula ministrica poljoprivrede Marija Vučković, tim programom nastoji se pomoći malim mljekarama u Hrvatskoj putem sufinanciranja troškova transporta i sabiranja mlijeka od strane uglavnom malih isporučitelja.

- U Hrvatskoj trenutno posluje 28 malih mljekara koje otkupljuju i prerađuju mlijeko, a surađuju sa 780 isporučitelja, odnosno s gotovo 20 posto registriranih isporučitelja, pri čemu otkupljuju nešto manje od devet posto mlijeka - kazala je Vučković.

Suradnja s malim proizvođačima koji isporučuju manje količine mlijeka uglavnom u manje razvijenim krajevima zahtjevna je što se tiče troškova transporta i sabiranja, a valja cijeniti činjenicu da male mljekare u Hrvatskoj unatoč tome te usprkos povećanim troškovima zbog pandemije Covida-19 i rasta cijena energenata nisu smanjile otkup, istaknula je Vučković.

Stoga ih se tim programom, kako je rekla, nastoji poduprijeti, osigurati otkup i dalje i očuvati mala gospodarstva u siromašnim krajevima.

Potpora se dodjeljuje malim mljekarama, koje proizvode manje od 11 milijuna kg mlijeka godišnje, za pokriće dijela troškova nastalih prilikom sabiranja i transporta mlijeka od primarnih proizvođača do objekata za preradu. Dodjelom potpore zadržala bi se postojeća razina otkupa, proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te omogućio nastavak rada malih mljekara, a samim time i očuvala proizvodnja mlijeka na malim gospodarstvima u Hrvatskoj, navodi se u programu.

19. travanj 2024 06:26