Hrvatska
StoryEditor

Vlasnik Decentije Mate Tomić ulazi u nekretninski biznis!

24. Ožujak 2021.
Mate Tomić, Decentiafoto Ratko Mavar

Vlasnik trgovačkog lanca Decentia, Mate Tomić, koji sa svojim 'dućanima iz susjedstva' već godinama gradi uspješnu poziciju u zagrebačkim kvartovima, najavio je za Lider iskorak u druge projekte.

Decentia je sa svojih 37 kvartovskih trgovina već neko vrijeme na meti preuzimača u maloprodaji. Tomića je do sada kontaktiralo više potencijalnih kupaca s velikim ambicijama u širenju maloprodajnih kanala, međutim na kraju je ipak odlučio ostati samostalan i ne prodati tvrtku.

- Rezultati su nam dobri, profitabilni smo i svake godine rastemo. Žao mi je prodati biznis koji dobro ide i za koji sam i na koncu emotivno vezan. U tri godine Decentia je narasla za više od 100 posto. Ne želim da rastemo prebrzo već da se najprije posložimo, a potencijal za širenje postoji u drugim projektima– izjavio je Tomić.

Konkretno radi se o nekretninskom biznisu, odnosno o kupnji nekretnina za iznajmljivanje prema trećim osobama iz trgovačkog biznisa. Upravo je u tijeku jedan takav projekt na zemljištu veličine šest i pol tisuća četvornih metara, na atraktivnoj lokaciji na rubnom dijelu Zagreba, u Odri, uz cestu kojom dnevno prolazi između 15 i 20 tisuća automobila.

- Uz objekt namijenjen trgovini koji će biti veličine između 800 i dvije tisuće četvornih metara, planiramo graditi i samoposlužnu autopraonicu, međutim ta je ideja još uvijek u povojima – kaže Tomić.

Inače, Decentia je, poput većine trgovaca u kontinentalnom dijelu Hrvatske, prošlu godinu završila s boljim rezultatima nego prije pandemije, a prva dva mjeseca ove godine sa čak 20 posto većim prometom nego lani. Tvrtka je u 2019. ostvarila prihod u iznosu od 181 milijuna kuna kojeg je lani povećala na 215 milijuna. Rezultat je to otvaranja novih poslovnih jedinica (lani ih je otvorila četiri), ali i rasta u postojećim.

- Osim jednog novog prodajnog prostora kojeg planiramo otvoriti na jesen, ove godine ne planiramo veće širenje već preslagivanje. Tako će Decentia imati ukupno 38 trgovina u Zagrebu. Predviđamo u 2021. i rast prihoda od 12 do 15 posto, na oko 235 milijuna kuna – zaključuje Tomić.

23. travanj 2024 14:03