Hrvatska
StoryEditor

VODIČ ZA POSLOVNA PUTOVANJA Trenutačno nije fora, ali putovati se mora

24. Rujan 2020.
Piše:
pišu: Željka Laslavić i Ksenija Puškarić
Putovanje je danas postalo prilično naporan posao jer zahtijeva mnogo veće pripreme i organizaciju, a mjere zemalja mijenjaju se iz tjedna u tjedan. No ništa ne može zamijeniti osobni kontakt, pogotovo u situacijama u kojima se tek gradi odnos s klijentom ili partnerom

Više od 16 sati trajao je nedavni poslovni put Sergia Galošića, predsjednika Uprave Klimaopreme, do Moskve. Poletio je iz Zagreba, presjedao u Frankfurtu, pa u Londonu, iz kojeg se tek zaputio na krajnju destinaciju, jer izravnih letova više nema. Da bi uopće došao do Rusije morao je ishoditi i posebnu dozvolu, koju mu je odobrila sama ruska vlada, a morao je imati i negativan test na COVID-19.

– Cijeli je put bio kompliciran, dug i skup, ali posao je posao, ako želimo raditi i ostati konkurentni, moramo i putovati – sažeo je svoje dojmove Galošić, kojem je ovo bio prvi put otkad je izbila pandemija da je otputovao izvan Hrvatske. Osim u Rusiji, u kojoj će tek raditi, Klimaoprema u inozemstvu ima nekoliko započetih projekata. Otkad je Hrvatska za mnoge zemlje označena crvenom bojom, kao zemlja s visokim stopama novooboljelih, dio tih projekata je, priča Galošić, poprilično otežan, posebice u Švicarskoj, koja je dosta rigorozna za putnike koji dolaze iz Hrvatske. Svi zaposlenici Klimaopreme koji odlaze raditi u tu zemlju primorani su 10 dana provesti u samoizolaciji.

– Ne samo da moramo platiti hotel, nego i dnevnice, a posao cijelo to vrijeme stoji –​ istaknuo je Galošić, koji je čvrsto odlučio da je taj trošak cijena poslovanja u današnjim novim okolnostima.

Naporno, ali nužno

Za razliku od Švicarske, većina EU zemalja ne zahtijeva karantenu za radnike iz inozemstva, a Ukrajina čak ni negativne testove.

Ni IT kompanija Infinum nije suradnju s Porsche Digitalom dogovorila samo online. Kako kaže Nikola Kapraljević, operativni direktor Infinuma, razgovori s Porsche Digitalom počeli su u rujnu prošle godine, a posljednji sastanak uživo imali su u siječnju. Nakon toga svi su se detalji te suradnje i osnivanja tvrtke Porsche Digital Croatia brusili bez kontakta uživo.

– Prvi put od siječnja uživo smo se vidjeli na press eventu u rujnu, na kojem smo i najavili suradnju, a i za to predstavljanje imali smo dogovoren virtualni rezervni plan u slučaju da epidemiološka situacija ponovno eskalira – ispričao je za Lider Kapraljević, koji ne smatra da se svaki poslovni izazov može riješiti online.

Globalna pandemija koronavirusa ograničila je mogućnost kretanja i 'prizemljila' poslovnjake. Dok mnogi i dalje svjesno biraju da rade od kuće i ne putuju čak ni na posao, poslovnjaci naprosto više nemaju izbora. Postojeći projekti i suradnje još su se nekako i mogli ograničiti na dogovore videopozivima, ali ako se žele stvarati neke nove poslovne prilike, pa čak i održavati postojeće, putovati se mora. A putovati je danas postao prilično naporan posao jer zahtijeva mnogo veće pripreme i organizacije.
Mjere zemalja mijenjaju se iz tjedna u tjedan, kao i epidemiološka slika Hrvatske, koja hrvatske putnike u nekim zemljama čini poželjnijima, a u nekima manje poželjnim gostima. Najaktualnije informacije o putnim pravilima najbolje je potražiti na stranicama Ministarstva vanjskih poslova, ali i svakako treba provjeriti informacije na službenim web-stranicama pojedine zemlje u koju se želi putovati te se još dodatno konzultirati s lokalnim veleposlanstvom. U HGK-u kažu da se obično jednom na tjedan donose nova pravila u skladu s aktualnim stanjem i to prema preporukama nadležnih tijela (npr. za Njemačku Institut 'Robert Koch'), a slijedom informacije o broju novozaraženih osoba na dnevnoj razini.

Negdje se traže zdravstveni, negdje identifikacijski obrasci s točnim podacima svrhe putovanja i adrese na kojoj vas se može pronaći. Neke zemlje traže izjave o tranzitu, neke testove i obveznu samoizolaciju. Iznimke su uglavnom međunarodni promet robe, radnici u inozemstvu, zdravstveni djelatnici, stipendisti, diplomati, vojno i humanitarno osoblje i sl. 

Lider je napravio listu aktualnih pravila u zemljama koje najviše sudjeluju u robnoj razmjeni s Hrvatskom i s kojima se sklapa najviše partnerskih odnosa, a uglavnom su to zemlje EU i regije.

A tu listu možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera. 

14. travanj 2024 05:48