Hrvatska
StoryEditor

Vrbanec: Odobrili smo prve kredite za obrtna sredstva za pomoć poduzetnicima, treba nam 48 sati za obradu zahtjeva

27. Ožujak 2020.
Vjeran Vrbanec, HAMAG BICROfoto Ratko Mavar

Prvih četiri zahtjeva za kredite za obrtna sredstva mikro i malim poduzetnicima agencija Hamag-Bicro već je odobrila, potvrdio je portalu Lider Media Vjeran Vrbanac, predsjednik Uprave te institucije. Za spas najugroženijih dijelova gospodarstva pristiglo je, kako kaže, već oko 250 zahtjeva, a sa svakim danom pristiže ih sve više i više. Krediti za obrtna sredstva za male i mikro poduzetnike i obrtnike iznose 25.000 eura.

- Našim analitičarima treba oko 48 sati da ih obrade, olakšava nam to što smo sad spojeni s Poreznom upravom, Finom, HNB-om i HROK-om, ali moramo poštovati sve procedure i protokole, jer se ipak radi u EU sredstvima. Jako je bitno da je dokumentacija kompletirana - kazao je Vrbanac i dodao kako je najveći broj zaprimljenih zahtjeva pristigao elektroničkom poštom ili običnom poštom, čak i online, tako da nema potrebe za pohode po šalterima, s obzirom da je u ovoj situaciji najvažnije ostati kod kuće.

Kamatne stope su, dodaje, simbolične, od 0,5 do jedan posto, poček je godinu dana, a odobrena sredstva treba potrošiti u tri mjeseca. Nije to jedina kreditna linija, od idućeg tjedna krenut će i s istim takvim kreditnim ponudama za poljoprivrednike, koje bi Vlada trebala potvrditi na sljedećoj sjednici.

- Vlada će uskoro odobriti i 'COVID 19 kredite' u iznosu od 100.000 eura za obrtna sredstva za srednje poduzetnike. Kolika će njihova biti kamatna stopa, još se ne zna, ali vjerujem da neće pretjerano odudarati od sadašnjih - naveo je Vrbanac te dodao da je Hamag-Bicro povećao i pokriće rizika sa 65 posto na 80 posto, što je dobra vijest za komercijalne banke. Njih pak Vrbanac poziva da se aktivnije uključe u kreditiranje poduzetnika u ovim izazovnim vremenima.

19. travanj 2024 06:03