Hrvatska
StoryEditor

Vrhovni sud presudio u korist potrošača. Aleksić: Slučaj Franak je definitivno završen

17. Rujan 2019.
Goran Aleksić, zastupnik stranke SNAGAfoto Ratko Mavar

Vrhovni sud presudio da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima, izvijestio je u utorak Vrhovni sud. Taj je sud izvijestio da je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača, prenosi Hina.

– U osmoj godini sudskog postupka konačno smo dočekali radosnu vijest, slučaj Franak je definitivno završen. Mi smo dobili ono što smo tražili, a to je da su valutna klauzula CHF i promjenjiva kamatna stopa nepoštene za osam osuđenih banaka i sada dužnici imaju pravo na temelju presude Vrhovnog suda zatražiti  svoja prava privatnim tužbama, rekao je za Lider Goran Aleksić, aktivist udruge Franak i saborski zastupnik (SNAGA).

Aleksić je naglasio i da je već 30 tisuća dužnika tužilo, a ostalih oko 100 tisuća će to učiniti do polovice 2023. godine te da im je pobjeda zagarantirana jer niži sudovi moraju poštivati pravorijek Vrhovnog suda. Na početku će postupci, smatra Aleksić, trajati dvije do tri godine, a za one koji će kasnije dignuti tužbe, vrijeme sudskih postupaka će se još smanjivati.

– Očekujem da će i banke ponuditi nagodbe jer im se ne isplati plaćati dodatne sudske troškove kada nemaju nikakve šanse na sudu. Sada još čekamo da Vrhovni sud odluči o ništetnosti ugovora jer prema mišljenju EU suda, kada je ništetna valutna klauzula ništetan je i kompletan ugovor, a u tom slučaju je i obeštećenje sto posto veće nego samo za valutu i kamatu pa se nadamo da će Vrhovni sud odlučiti u skladu s odlukama suda EU-a pa će to biti i dodatno veselje za sve dužnike.

Glasnogovornik suda Željko Pajalić istaknuo je da je u presudi izražen pravni zaključak da su te banke “u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo”.

– Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno. Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja, izvijestio je Vrhovni sud.

19. travanj 2024 23:27