Hrvatska
StoryEditor

Vrijeme besplatnog medijskog online sadržaja dolazi kraju

24. Ožujak 2021.
Nakon dugotrajnog i zavaravajućeg mira tržište medija u Hrvatskoj posljednjih se tjedana uzbibalo zbog konvergencije nekoliko različitih faktora među kojima se kao velika novost ističe djelomično zaključavanje sadržaja dosad besplatnog na gotovo svim portalima domaćih medija.

Iako je riječ o vani odavno ustaljenoj praksi, Hrvatskoj je trebalo malo dulje zbog uobičajenih specifičnosti tržišta, najviše slabe razvijenosti e-trgovine i duboko ukorijenjene navike besplatnoga konzumiranja internetskog sadržaja. No došlo je vrijeme da korisnici, a ne sponzori i oglašivači, počnu plaćati medijski sadržaj, odnosno da barem sudjeluju u financiranju njegove proizvodnje.

Koliko god to mnogima bilo teško pojmljivo, proizvodnja medijskog sadržaja košta, baš kao i proizvodnja cipela ili aviona. S tim na umu Telegram Media Grupa, Jutarnji list (Hanza Media) i 24sata (Styria) najavili su djelomično zaključavanje sadržaja koji smatraju svojom premium ponudom, no nitko se zasad nije odlučio na 'tvrdo' zaključavanje, odnosno stavljanje kompletnog sadržaja portala iza paywalla. Pokušaja u tom smjeru već je bilo, ali sada su, smatra direktor 24sata Zoran Turković, sazrele okolnosti.

Više o  tome što se sve mijenja na medijskom tržištu i kako će se to odraziti na korisnike, pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

18. travanj 2024 02:17