Hrvatska
StoryEditor

VukovART - Mjesec je dana grad na Dunavu luka umjetnosti

27. Svibanj 2021.
Ovako je počelo 2016
Petu godinu zaredom jedinstveni festival ulične umjetnosti mijenja izgled Vukovara. Od 15. svibnja do 15. lipnja gradom vladaju domaći i strani umjetnici, koji su do sada Vukovaru dali 23 suvremena ulična djela

Kako bi se Vukovar prepoznao kao hrvatsko, europsko i svjetsko suvremeno kulturno središte, festival ulične umjetnosti 'VukovART – luka umjetnosti' petu godinu zaredom donosi jedinstven koncept s pomoću kojega pretvara grad na Dunavu u luku umjetnosti. Od 15. svibnja od 15. lipnja Vukovarom vladaju hrvatski i strani ulični umjetnici koji svojim djelima mijenjaju izgled grada stvarajući stalnu galeriju na otvorenome koja stanovnicima uljepšava grad i privlači posjetitelje. Do sada su u sklopu festivala Vukovar ukrasila 23 suvremena ulična djela iza kojih stoji petnaest vrhunskih muralista i šest svjetskih anamorfnih 3D umjetnika. U sklopu 'VukovARTA' na vukovarskim ulicama i trgovima održavaju se mnoge izložbe, radionice, koncerti, dječji, filmski i književni program, predavanja i rasprave.​

image

Alex Maksiov, 2017.

Iluzionističko slikarstvo

Ove godine na 'VukovART' dolazi deset umjetnika s tri kontinenta: Boa Mistura iz Španjolske, BustArt iz Švicarske, Jana Brike iz Latvije, Mr Woodland iz Njemačke, Victor Splash iz Rusije, Artez iz Srbije, Juandrés Vera iz Meksika, Kerim Mušanović iz BiH, Šumski iz Hrvatske te Marion Ruthardt iz Njemačke. Začetak festivala seže u srpanj 2016. kad je jedini hrvatski 3D ulični umjetnik Filip Mrvelj iz Slavonskoga Broda napravio anamorfnu sliku na pješačkome mostu preko rijeke Vuke u središtu grada.

Mrvelj se bavi iluzionističkim slikarstvom i njegova djela mogu se naći po cijelome svijetu. U Nizozemskoj je, primjerice, 2013. izradio najdužu anamorfnu 3D sliku, od 140,3 metra, i zahvaljujući njoj ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Slika na vukovarskome mostu od stotinu četvornih metara s pomoću trodimenzionalnog efekta prikazuje pak optičku varku, srušeni drveni most. Budući da je postigla velik uspjeh, rodila se zamisao o održavanju vukovarskog 3D festivala ulične umjetnosti ​s najpoznatijim svjetskim anamorfnim umjetnicima.

image

Vera Bugatti

Koncerti, radionice, sport

Uz ulične umjetnike Vukovarci i posjetitelji zabavljat će se na koncertima Vatre, Mije Dimšić, glazbenog sastava Trag te pjevačkog sastava Akvarel. Motivacijsko-likovnu radionicu za djecu vodit će pjevač Psihomodo popa Davor Gobac, a bit će izložene i njegove slike. Za osebujna putopisna predavanja zaduženi su redatelj i producent Robert Knjaz, voditelj i novinar Domagoj Jakopović Ribafish te glumac Dušan Bućan.

Održat će se i Vukovarski polumaraton te biciklijada 'Tour deVukovart' koja će obići mjesta s dosadašnjim umjetničkim djelima, a veće događaje pratit će vrhunska craft i street food scena. Program će se provoditi u skladu s epidemiološkim mjerama. Organizatori 'VukovARTA' su Grad Vukovar i Udruga Val kulture, a jedan od glavnih pokrovitelja Prvo plinarsko društvo (PPD), koje ove godine slavi dvadesetu obljetnicu postojanja.

image

Lonac

I dvadeset godina PPD-a

PPD je privatna hrvatska tvrtka iz Vukovara koja se bavi trgovinom, uvozom i prodajom prirodnoga plina te plinskom opskrbom i najveći je hrvatski uvoznik prirodnog plina. U potpunom je vlasništvu tvrtke Energia naturalis (ENNA), koja posljednjih godina intenzivno radi na diverzifikaciji svoga poslovanja.

image

2020.: Boogie

Danas je PPD jedan od najvažnijih subjekata na hrvatskome tržištu plina, gdje ostvaruje od 35 do 40 posto prihoda, a od 60 do 65 posto prihoda ostvaruje u inozemstvu. Nakon dvadeset godina rada izrastao je u PPD grupu, koja okuplja timove plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, BiH te Italiji iz kojih posluje diljem Europe. 

Sadržaj nastao u suradnji s PPD-om

19. travanj 2024 07:44