Hrvatska
StoryEditor

ZADARSKI DEBAKL: Nije kriv tenis, nego državni i epidemiološki vrh

27. Lipanj 2020.
Obuljen Koržinek, Plenković, Babić

Hrvatska je s najboljim svjetskim tenisačem u Zadru dobila dvostruku medijsku pozornost. Najprije pozitivnu – tenisku, a onda negativnu – zbog pozitivnog testa na koronavirus. Državni, a zapravo stranački epidemiolozi dopustili su da Hrvatskom bez ikakve dodatne kontrole šeću sportaši iz Bugarske i Srbije, gdje se epidemija opet razbuktala upravo ovih dana. Grigor Dimitrov vikend ranije bio je na sličnom revijalnom turniru u Beogradu, a prije Zadra svratio je i u rodnu Sofiju. U to je vrijeme u tim državama bilježeno stotinjak novih slučajeva na dan. Za to vrijeme malom bijelom cirkusu nisu trebali ni negativni rezultati testiranja na koronu prije dolaska, ni dvotjedna samoizolacija. I onda su za sve krivi organizatori zbog nepridržavanja socijalne distance, i sportaši i njihova osobna (ne)odgovornost. Kojeg li licemjerja!

Zadarski turnir samo je medijski eksponirani djelić epidemiološkog debakla. Policija je tek od četvrtka (kad su tenisači već ušli u Hrvatsku) počela primjenjivati malo oštriji režim prema putnicima iz Srbije i BiH, a tek se razmišlja o povratku samoizolacije. Sve skupa, u samo šest dana dobili smo novih 108 slučajeva, većinom uvezenih iz tih država. Od toga je sa zadarskim tenisom zasad povezano tek sedmero oboljelih, sa samo dvojicom zaraženih hrvatskih državljana – tenisačem Bornom Ćorićem i – jednim petogodišnjakom.

Ni premijer nije propustio predizborno slikanje s najboljim svjetskim tenisačem. Prema službenim tvrdnjama, ponašao se u skladu s mjerama socijalne distance - ako i tapšanje po ramenu spada u tu kategoriju. Kako god, Plenković je odmah testiran i majstori političkih opsjena s olakšanjem su objavili da je rezultat negativan te da uopće nije bio u kontaktu sa zaraženim tenisačem. U međuvremenu je objavljeno da je zaražen i Đoković. Plenkovićev epidemiološki PR sad izvlači iz rukava podatak da to nema veze jer njih dvojica nisu bila u kontaktu 15 minuta. Tako je 15 minuta postala je nova mjera za prenošenje zaraze, koju nitko od HDZ-ovih epidemiologa nije spominjao puna tri mjeseca i za sve vrijeme provođenja rigoroznih zdravstvenih mjera. Zaista, trebalo je poduzeti sve protiv dvotjedne izolacije 'prvog reketa HDZ-a' usred predizborne kampanje, koja bi izazvala nenadoknadivu štetu stranci. A i mogućnost zaraze još će nekoliko dana biti Damoklov mač nad Plenkovićem i HDZ-om…

19. travanj 2024 18:52