10. travanj 2021.

Zagorje-Tehnobeton: Potvrđen predstečaj, ali sto vjerovnika već je u stečaju

Miroslav Bunić   

Potvrđena je predstečajna nagodba za Zagorje-Tehnobeton. Predstečaj za tvrtku koju kontrolira Miroslav Bunić izglasan je još u lipnju prošle godine, ali Visoki trgovački sud prihvatio je žalbe nekoliko vjerovnika pa je postupak koji je započeo još 2014. trebalo ponoviti. Sada su riješene sve dvojbe.

Potraživanja su iznosila 472 milijuna kuna (s jamstvima 520 milijuna). Nakon otpisa 60 posto dugova dobavljačima i kamata bankama tvrtka u idućih deset godina (nakon dvije godine počeka) treba vratiti 307 milijuna kuna (bez jamstava), što je mjesečna rata od 2,9 milijuna.

Banke će u dogovorenom roku vratiti sva potraživanja, a najveći su stradalnici među 805 dobavljača, koji su otpisali 109 milijuna kuna od 181 milijun kuna potraživanja, Foedus gradnja, koja je otpisala 7,2 milijuna kuna od 12,1 milijun kuna potraživanja, Velebit promet (otpis 6,6 milijuna kuna od 11,1 milijuna kuna potraživanja), SIM gradnja (otpis 4,1 milijuna kuna), stečajna masa tvrtke FERO-ero, odnosno nekadašnjega Urban konstruktora (otpis 3,9 milijuna kuna), i Specautomatika Biluš (otpis 3,5 milijuna kuna).

Od 805 vjerovnika iz kategorije dobavljača čak ih je sto u međuvremenu završilo u stečaju.