Hrvatska
StoryEditor

ZAGORJE-TEHNOBETON: VTS ukinuo predstečajnu nagodbu

04. Listopad 2020.
Miroslav Bunić

Visoki trgovački sud prihvatio je žalbe nekoliko vjerovnika Zagorje-Tehnobetona, ukinuo predstečaj izglasan u lipnju i vratio predstečaj na ponovni postupak. Razlozi su, među ostalim, u različitom postupanju prema vjerovnicima istog ranga.

Sporne su i tražbine po jamstvima, koje su u međuvremenu istekle ili su povučene, a prvotni iznosi uključeni su u nagodbu.
Tvrtka je zapala u probleme kad ju je vodio Miroslav Bunić, a predstečaj je pokrenut još 2014. Napokon, u lipnju ove godine većina od 809 vjerovnika dobavljača pristala je na otpis 60 posto dugova, a banke i druge financijske institucije pristale su samo na otpis zateznih kamata.

Prema VTS-ovu obrazloženju rješenja, u nastavku postupka prvostupanjski sud trebat će naložiti povjereniku nagodbe da se u kratkom roku te izričito i konkretno očituje o prestanku svih tražbina koje su vjerovnici povukli i o tome je li sveukupni iznos od gotovo 113 milijuna kuna povučen zbog nedopuštenih plaćanja ili iz nekoga drugog razloga.

Nagodba teška oko 465 milijuna kuna donesena je s pristankom vjerovnika, koji čine 66,97 posto ukupnih tražbina, pa bi novi iznosi tražbina mogli donijeti drukčiji raspored glasačkih prava i mogućnost neizglasavanja nagodbe. 

23. travanj 2024 15:09