Hrvatska
StoryEditor

Zagrebački ugostitelji: Ovo je naših sedam zahtjeva prema Milanu Bandiću i prijedlog za predsjedanje EU-om

14. Studeni 2019.
Forum zagrebačkh ugostitelja 2019

U zagrebačkom hotelu Esplanade održan je Forum zagrebačkih ugostitelja 2019., koji se fokusirao na određivanje smjera razvoja za narednu godinu, posebnu po dolasku brojnih gostiju u sklopu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Forum je, uz definiranje postojećih izazova, kako za ugostiteljstvo, tako i za turizam i poduzetništvo općenito, iznjedrio i sedam zahtjeva prema Gradu Zagrebu, da bi se metropola sljedeće godine gastronomski pozicionirala na najbolji mogući način.

image
Forum zagrebačkh ugostitelja 2019
foto

 - Nužno je potrebno olakšati poslovanje ugostiteljskih objekata, kako bi se povećale investicije u ovom sektoru, a time podignula i kvaliteta usluge, te sačuvala radna mjesta. Grad Zagreb bi svoje ugostitelje mogao podržati, primjerice, snižavanjem koeficijenta komunalne naknade sa 10 na 7, određivanjem stope nula posto na porez na potrošnju kojeg plaćaju jedino i isključivo ugostitelji te uključivanjem legitimno izabranih predstavnika ugostitelja na području grada Zagreba u gradske odluke i projekte vezane za ugostiteljstvo - izjavio je Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Ostali zahtjevi obuhvaćaju osnivanje radnih skupina ugostitelja za izradu zagrebačkog i hrvatskog menija koji će se prezentirati za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, dozvola postavljanja dodatnih šankova i opreme za cooking show na terasama za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, osiguravanje provedbe i podrška projektu 52 manifestacije u 52 tjedna u centru grada te osiguravanje odgovarajuće infrastrukture za provedbu manifestacija.

image
Forum zagrebačkh ugostitelja 2019
foto
 

U sklopu Foruma održane su dvije panel rasprave: Trendovi zagrebačkog ugostiteljstva i Zagreb 2020. – zvijezda europske gastronomije. Okupljenima su se, prije svega, obratili potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Damir Židanić, državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Darinko Kosor.

O Zagrebu kao cjelogodišnjoj destinaciji, zagrebačkim manifestacijama, dostavnim servisima i pratećoj PR podršci na prvom su panelu raspravljali Zlatko Puntijar - predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika OKZ-a, potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb i vlasnik Hotela Puntijar, Marin Medak - predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja i vlasnik restorana RougeMarin, Marin Nekić - osnivač akademije Barology Cocktail Studio, Teo Širola - direktor tvrtke Glovo i Vinko Filipić      - osnivač Fashion.hr i Baš naš festivala.

image
Forum zagrebačkh ugostitelja 2019
foto

Potom su na drugom panelu o zagrebačkim gastronomskim prilikama i potencijalima govorili panelisti Tonči Glavina - državni tajnik Ministarstva turizma, Petar Lovrić - predsjednik Udruge nezavisnih poslodavaca, Žakline Troskot - poduzetnica, vlasnica Amelie slastica, Hrvoje Margan - predstavnik ugostitelja Primorsko-goranske županije te Andrija Mikulić - glavni državni inspektor.

Okupljenima se također obratio predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, Joso Smolić, dok je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, koja je naglasila potrebu tematskih sjednica na kojem će Grad i ugostitelji zajednički iznaći potrebna rješenja, poput diferencijacije tematskih ugostiteljskih objekata.

Naposljetku, sedmorici ugostitelja dodijeljena su priznanja izvrsnosti i kvalitete u području ugostiteljstva za više desetljeća doprinosa zagrebačkoj gastronomskoj sceni i očuvanje tradicije.

14. travanj 2024 12:29