Hrvatska
StoryEditor

Započeo s radom fond rizičnog kapitala Prosperus Growth

14. Prosinac 2020.

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth s privatnom ponudom, koji je od ulagača dosad prikupio 51 milijun eura, započeo je s radom, a u idućih mjesec dana planira povećati imovinu na predviđenih 70 milijuna, izvijestilo je u ponedjeljak društvo za upravljanje fondovima Prosperus-Invest.

Taj fond jedan je od tri koje su, kao novost na hrvatskom financijskom tržištu, kroz program CROGIP, podržali Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), investirajući 49,99 posto ukupnog kapitala fonda.

Tijekom sljedećih mjesec dana planira se povećati veličina fonda na maksimalno predviđenih 70 milijuna eura, istaknuli su iz Prosperus-Investa.

Naveli su i da je polovina kapitala prikupljena od institucionalnih investitora na domaćem tržištu, među kojima su ključni partneri obvezni mirovinski fondovi. Pritom, fond ima obvezu uložiti najmanje 75 posto kapitala u poduzeća iz Hrvatske, a ostatak može biti uložen u poduzeća iz regije.

Strategija fonda Prosperus Growth bit će ulaganje u srednja i mala poduzeća te društva koja imaju status srednje kapitaliziranih poduzeća s konsolidacijskim potencijalom u regiji, a planirani raspon vrijednosti pojedinog ulaganja je između pet i deset milijuna eura. Neće biti ulaganja u startup kompanije, već u društva u srednjem stadiju razvoja, apostrofirano je.

Dodaje se da će se fond usmjeriti na tvrtke od kojih se očekuje rast, osobito one koje imaju jedinstvene ili diferencirane proizvode i usluge pogodne za održavanje kompetitivne prednosti i stjecanje značajnih tržišnih udjela. Kao dodatna prednost pri ulaganju smatrat će se potencijal tvrtke za otvaranje novih radnih mjesta.

Fond se neće ograničiti na pojedine industrije, ali u Prosperusu najveći potencijal vide u turizmu, obnovljivoj energiji, farmaceutskoj industriji, zdravstvu, robi široke potrošnje i upravljanju poslovnim procesima, navedeno je.

Predsjednik Uprave Prosperus-Investa Joško Miliša u izjavi koja se prenosi u priopćenju rekao je da bez EIF-a i HBOR-a u Hrvatskoj ne bi bilo moguće pokrenuti takav fond, koji će postati novi zamašnjak domaćeg gospodarstva i potaknuti razvoj perspektivnih tvrtki.

- Osobito smo ponosni na činjenicu kako nas u Prosperus Growthu prati i većina ulagača iz našeg prvog fonda, Prosperus FGS-a, kojim upravljamo od veljače 2011. godine. Posebno nam je važno što smo zadržali povjerenje mirovinskih fondova. Uvjereni smo kako je to znak naše dobre reputacije i odnosa s ulagateljima, kao i potvrda njihovog zadovoljstva radom Prosperusa tijekom proteklih deset godina - izjavio je Miliša.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko izjavila je da nedostatak alternativnih izvora financiranja na hrvatskom financijskom tržištu posebno dolazi do izražaja u trenutnim uvjetima poslovanja.

- Stoga HBOR aktivno radi na razvoju tržišta rizičnog i vlasničkog kapitala. Nakon što je uz HBOR-ovu podršku započeo s radom fond Fil Rouge Capital za startupove, zajedničkim ulaganjem s EIF-om omogućili smo osnivanje tri fonda za poduzeća u zrelijoj fazi. Vjerujem da će ulaganja iz fonda Prosperus Growth pomoći u stvaranju novih uspješnih hrvatskih priča s globalnim epilogom - rekla je Perko.

Izvršni direktor EIF-a Alain Godard ocijenio je da je pokretanje fonda Prosperus Growth sjajna vijest za hrvatski financijski sektor - jer će smanjivati značajan tržišni jaz alternativnih izvora financiranja za mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća, a također i proširivati opcije financiranja dostupne lokalnim tvrtkama u presudnom trenutku kada se oporavljaju od pandemije covid-19.

- Uz pomoć fonda hrvatska poduzeća moći će se osloniti na iste izvore financiranja kao i tvrtke u Europskoj uniji te financirati svoj rast, konkurentnost i otvaranje novih radnih mjesta. EIF s ponosom gleda na dobre rezultate koje donose partnerstvo s HBOR-om i zajednički program CROGIP - uz EIF-ovu i HBOR-ovu potporu drugi od tri predviđena fonda rizičnog kapitala sada je operativan i započinje se s osiguravanjem 205 milijuna eura novih investicija za Hrvatsku - istaknuo je Godard.

Početkom rujna EIF i HBOR su izvijestili da će uložiti više od 70 milijuna eura u tri fonda rizičnog kapitala u Hrvatskoj - Prosperus Growth Fund, Adriatic Structured Equity Fund i Croatian Mezzanine Debt Fund.

Kako su tada naveli, putem tih fondova će se malim i srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima olakšati pristup kapitalu, omogućiti alternativni izvor financiranja i fleksibilnije transakcijske strukture.

Pritom, izvor zajedničkog ulaganja je Hrvatski program za rast i ulaganje (CROGIP) vrijedan 80 milijuna eura, koji su 2019. godine zajedno pokrenuli EIF i HBOR, kako bi se hrvatskim malim i srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima omogućili novi izvori financiranja za rast, razvoj, poticanje inovacija i povećanja konkurentnosti te podržao razvoj.

24. travanj 2024 19:54