Hrvatska
StoryEditor

Zapošljavanje osoba s invaliditetom: Crowdfunding kampanjom prikupili pola iznosa za otvaranje radnih mjesta, podržimo ih

29. Studeni 2021.
Da-Mogu pletenje

Na hrvatskoj crowdfunding platformi Croinvest završila je jedna posebna kampanja kojoj je cilj bio prikupiti 85 tisuća kuna za zapošljavanje dviju teško zapošljivih osoba i to kako bi plele. Nudeći posebno osmišljene pakete koji su uključivali tečaj znakovnog jezika, platnene ruksake i kape koje su same isplele te godišnje pretplate na te kape novoosnovana tvrtka Da-Mogu prikupila je nešto više od 46 tisuća kuna.

Ta društvena tvrtka koju je osnivala Tatjana Aćimović, odlučila je pokrenuti kampanju skupnog prikupljanja sredstava kako bi omogućila otvaranje dvaju radnih mjesta na pola radnog vremena tijekom godine dana za dvije osobe s invaliditetom. Iako je profesionalna projektna menadžerica, kazališna i filmska producentica, Aćimović je sudjelovala u osnivanju organizacija civilnog društva s ciljem zaštite prava djece i mladih te niz godina radila na podizanju razine kvalitete življenja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditeom. Razvijala je, kreirala i vodila projekte koji zagovaraju jednaka prava za sve i umjetnička je direktorica Festivala prava djece.

Budući da je strastvena pletilja, prvu vestu isplela je sa 16 godina, u novonastalim uvjetima koje je donijela pandemija, osobito marginaliziranim skupinama poput osoba s invaliditetom starije dobi, u pletenju je vidjela priliku da ih profesionalno angažira i ispuni zadovoljstvom.

Okupila je 19 iskusnih pletilja iz Zagreba i okolice koje su dizajnirale i proizvele 18 modela pletenih kapa raznih boja i veličina za online prodaju. Prve partnerske ustanove i organizacije koje su se priključile Da-Mogu su Hrvatski savez gluhih i nagluhih te Domovi umirovljenika Sveti Josip u Zagrebu i Trnje. 

- Cilj nam je kvalitetom svojih proizvoda postići konkurentnost i održivost te zaposliti čim više zainteresiranih pletilja - pojasnila je Aćimović, koja bi svoju mrežu pletilja željela proširiti po cijeloj Hrvatskoj počevši od Sisačko-moslovačke županije.

Pletenje, kako tvrdi, kao i svaki ručni rad ima brojne prednosti, osobito u otežanim uvjetima življenja, razdobljima društvene izolacije te za one starije životne dobi. Tu su motoričke, kognitivne i socijalne blagodati, a kreativan rad te razvoj novih vještina utječe i na raspoloženje. Također, ionako teško zapošljivim skupinama društva, kojima je sada još i teže pronaći zaposlenje, daje se prilika da privređuju vlastitim rukama te daju svoj doprinos gospodarskom rastu.

Kampanja na Croinvestu je završila, no ako želite podržati društveno poduzeće Da-Mogu, to uvijek možete učiniti kupovinom njihovih pletenih proizvoda.

20. travanj 2024 12:41