Hrvatska
StoryEditor

Zapošljavanje stranaca - ako nema domaćih radnika, prvo kucati na vrata HZZ-a, a tek onda u MUP

21. Prosinac 2020.
Strani radnik

Od 01. siječnja 2021. godine stupa na snagu novi Zakon o strancima, a najveća novina odnosi se na propisivanje novog modela zapošljavanja državljana trećih zemalja budući da Vlada Republike Hrvatske više neće utvrđivati godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje državljana trećih zemalja u Republici Hrvatskoj.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu unutarnjih poslova koje je nadležno za odobravanje dozvola za boravak i rada stranaca, a za koje do kraja godine vrijede propisane kvote, glavne značajke novog Zakona su da se poslodavci za pronalaženje radne snage moraju obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji će provoditi test tržišta rada, odnosno pokušati pronalaći tražene radnike na domaćem tržištu rada i to najduže u roku od 15 dana.

U slučaju nepronalaženja domaće radne snage koja ispunjava zahtjeve poslodavaca, poslodavci podnose zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za određenog stranca Ministarstvu unutarnjih poslova, koje će po službenoj dužnosti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zatražiti elektroničkim putem, mišljenje za zapošljavanjem konkretnog stranca kod hrvatskog poslodavca, objašnjavaju u MUP-u.

Novim modelom zapošljavanja državljana trećih zemalja je na opisan način utvrđeno da će uvjete koje mora ispunjavati poslodavac provjeravati Hrvatski zavod za zapošljavanje, a uvjete za boravak državljanina treće zemlje Ministarstvo unutarnjih poslova, putem nadležne policijske uprave odnosno policijske postaje.

Također za deficitarna zanimanja na mrežnim strancima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje će biti objavljena lista, za koje poslodavci će  odmah moći podnositi zahtjev za izdavanjem dozvole za boravak i rad Ministarstvu unutarnjih poslova. 

U MUP-u ističu da je novim Zakonom o strancima i dalje propisana kategorija poslova, za koje državljani trećih zemalja/poslodavci mogu, bez provedbe testa tržišta rada i mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, podnijeti zahtjev za izdavanjem dozvole za boravak i rad, a odnosi se na ključno osoblje od interesa za tvrtku, samozapošljavanje, različite pružatelje usluga angažirane na strateškim i investicijskim projektima, nastavno osoblje i još neka specifična zanimanja.

25. travanj 2024 10:45