Hrvatska
StoryEditor

Zapuštena tvornica Nada Dimić uskoro u novom ruhu s novim investitorima

17. Travanj 2021.
Nada Dimić
Za one koji su kupili ili su u postupku kupnje luksuznih zelenih stanova koje gradi VMD grupa doslovno nekoliko metara nadomak te ruine čak je i ova polovična informacija da se nešto priprema sa štakornjakom u neposrednoj blizini velika vijest

Zapuštena tvornica 'Nada Dimić' u zagrebačkoj Branimirovoj ulici mogla bi uskoro dobiti nove investitore i novo ruho nakon više od tri desetljeća propadanja i zanemarivanja. O komu je konkretno riječ i koja će biti krajnja namjena legendarne tvornice u centru grada koja je nekada zapošljavala i do 1500 tekstilnih radnika, akteri uključeni u odluku o sudbini te nekretnine zasad ne otkrivaju.

Za sve one koji su kupili ili su u postupku kupnje luksuznih zelenih stanova koje gradi zagrebačka građevinska tvrtka VMD grupa doslovno nekoliko metara nadomak te ruine, imena Park kneževa, čak je i ova polovična informacija da se nešto priprema sa štakornjakom u neposrednoj blizini velika vijest.

VMD grupa, kako je već poznato, nije uspjela otkupiti zgradu tvornice, a to nije, ako je suditi prema medijskim istupima Nevena Mikeca, direktora u VMD-u, pri najavi gradnje stambenoga kompleksa, ni bio cilj. Nije da VMD grupa nije zainteresirana da se problem 'Nade Dimić' riješi, ali s obzirom na to da je prema prostornim planovima i GUP-u buduća namjena te nekretnine primarno poslovna, to VMD-u jednostavno nije u fokusu. Barem zasad.

Uknjiženi vlasnik nad tvornicom je pak tvrtka Elpida iz Lučkog. Tu je tvrtku svojedobno osnovao kandidat za gradonačelnika Splita Željko Kerum, e da bi, prema pričama nekoliko Liderovih sugovornika, pod pritiskom jedne poslovne banke u veljači 2011. godine prenio poslovne udjele te kompanije Institutu IGH i Stipić grupi, svakome po 50 posto udjela. A te su se dvije tvrtke pod pritiskom vlastitih ulaganja u nekretninske projekte koja nisu pratile studije isplativosti našle u situaciji znatno otežane likvidnosti te upitne neograničenosti poslovanja. IGH je u predstečaju, a Stipić grupa u stečaju, pa su njihova potraživanja prenesena na tvrtku B2 Kapital.

- U tijeku je rješavanje pitanja vlasništva nad nekretninom s njezinim knjižnim vlasnikom. U svakom slučaju, B2 Kapitalu je poznato da postoji više zainteresiranih investitora za tu atraktivnu nekretninu u središtu grada te ćemo prilikom raspolaganja svojim pravima nad nekretninom svakako voditi računa i o interesu zajednice za očuvanjem toga kulturnog dobra - stoji u odgovoru Lideru iz tvrtke za otkup potraživanja. 

17. travanj 2024 16:35