Hrvatska
StoryEditor

Zašto je financijska pismenost važna?

30. Travanj 2021.
Piše: FIMA Plus

U zadnjem desetljeću financijska pismenost postala je goruće pitanje većine ekonomskih institucija u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Financijska pismenost potrebna je kako bismo mogli lakše donositi utemeljene odluke o financijskim proizvodima i uslugama te izrađivati osobne ili obiteljske proračune u skladu sa svojim potrebama. Također, financijsko opismenjavanje doprinosi većoj osviještenosti o različitim rizicima i mogućnostima prilikom donošenja odluka o osobnim ili obiteljskim financijama.

Što je zapravo financijska pismenost i jesmo li financijski pismen narod?

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) financijsku pismenost definira kao kombinaciju informiranosti, znanja, vještina, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje ispravnih financijskih odluka za ostvarenje individualne dobrobiti. Pojednostavljeno, to je osnovno financijsko znanje koje nam je potrebno za funkcioniranje u današnjem okruženju.
Najnoviji rezultati istraživanja razine financijske pismenosti u Hrvatskoj koje je krajem 2019. godine provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a nalaze se i na službenim stranicama HANFE, pokazuju blagi porast u odnosu na 2015. godinu. Prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske iznosila je 12,3 od ukupno 21 boda (59 posto), u odnosu na 11,7 bodova (56 posto) iz 2015.

Posljedice financijske 'nepismenosti'

Iako pokazujemo blagi napredak, nedostatna financijska pismenost može imati opake posljedice. Ona vodi pogrešnim odlukama, neodgovornom odnosu prema novcu, stvaranjem socijalnih problema i u konačnici slabljenju cjelokupnog gospodarstva.

Problem pojedinca vrlo brzo prerasta u problem društva. Sustavnom financijskom izobrazbom u obrazovnim institucijama, kao i osmišljenim programima obrazovanja odraslih navedeni bi se problem s vremenom mogao otkloniti.

U svakom slučaju, potreban nam je veliki poticaj i napor kako bismo promijenili stanje u Hrvatskoj. Financijska pismenost mora postati prioritet ne samo odgovornih za obrazovanje već i svih dionika financijskog sektora u Hrvatskoj.

Što je financijska pismenost, o čemu ona ovisi i zašto je važna, saznajte na našem desetom BESPLATNOM webinaru pod naslovom 'Financijska pismenost' koji će se održati na Zoom platformi u četvrtak, 6. svibnja, u 14 sati. Organizator je FIMA, a suorganizator Business Sailing i Woom.

Prijaviti se možete putem poveznice, a što o toj temi ukratko imaju za reći panelisti, pogledajte u kratkoj najavi.

17. travanj 2024 04:08