Hrvatska
StoryEditor

Zašto je kripto realnost digitalnih financija?

24. Kolovoz 2021.
Autor: FIMA Plus

Neosporna je činjenica da kriptovalute u zadnje vrijeme privlače pozornost velikih i malih ulagača, ali i sve šire populacije. Naime u posljednjih nekoliko dana kripto-tržište raste i opet se kreće na razinama od otprilike dvije milijarde dolara vrijednosti, a još prije mjesec dana bilo je na 1.200 milijardi dolara. Rast tržišta od skoro 70 posto je naravno povukao uspon bitcoina (60 posto), ali daleko više ga je podržao ethereum s 90 posto te cjelokupna altcoin scena. Time je tržišni udio bitcoina u malo više od pola godine pao sa 70 posto na 45 posto što puno govori o veličini uspona i osnaživanju cijele industrije.

Interes malih ulagača za bitcoin i kriptovalute općenito je porastao u Q1 2021., navodi se u izvješću JPMorgan banke. Mali investitori ponovno su sve aktivniji, dok su institucionalni ulagači na kripto tržištu prema procjeni Grayscale, najvećeg svjetskog upravitelja digitalne imovine, lani držali preko 85 posto ulaganja.

Blockchain je prema nekim analizama danas tamo gdje je internet bio 1997. godine, a stopa njegovog masovnog usvajanja nagovještava da će premašiti broj od milijardu korisnika, gotovo dva puta brže nego što je to učinio internet. Digitalne financije su tu i definitivno ostaju, a na nama je da ih upoznamo, prilagodimo se i usvojimo poručuju u priopćenju. 

Iz svega navedenog, razvidno je da kriptovalute više nisu daleka i nezamisliva budućnost, već opipljiva realnost. Nadam se da će tvrtke koje ih već duže vrijeme prihvaćaju, informirati javnost o tome, a one koje ih tek namjeravaju prihvatiti, kvalitetno se educirati, posavjetovati se s vlastitim računovodstvom i nadležnim institucijama te zakoračiti u novo doba poslovanja.

Kriptovalute su decentralizirane, distribuirane i one su anonimna platna mreža, odnosno digitalna valuta koju platna mreža koristi. Osim u svijetu, kriptovalute su tražena roba i u Hrvatskoj, a koliko su hrvatski građani otvoreni prema virtualnim valutama i koje su sve prednosti takvog oblika plaćanja i trgovanja saznajte na našem 12. BESPLATNOM webinaru 'Kripto - realnost digitalnih financija' koji će se održati 02. 09. 2021. u 14 sati. Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme i besplatno se registrirajte putem poveznice na FIMA Plus web-stranici.

23. travanj 2024 11:26