Hrvatska
StoryEditor

Zatražen raniji početak televizijskog programa u HD rezoluciji

05. Listopad 2019.
Mate Botica, direktor Odašiljača i veza
Budući da se u vrijeme planiranog prelaska na sustav DVB-T2 (1. srpnja 2020.) održava Europsko nogometno prvenstvo, u OIV-u smatraju da bi to bilo mudrije napraviti prije, odnosno 25. svibnja 2020.

Odašiljači i veze (OIV) podnijeli su HAKOM-u zahtjev za skraćenje roka za početak upotrebe radiofrekvencijskog spektra za DVB-T2/HEVC za odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji. Njihov je prijedlog da umjesto planiranog početka primjene novog sustava od 1. srpnja 2020. pravo upotrebe počne teći od 25. svibnja 2020.

Tako bi građani koji televizijske programe gledaju bez posebne naplate putem zemaljskih odašiljača trebali do toga novog datuma prilagoditi svoju prijamničku opremu kako bi mogli pratiti besplatni televizijski sadržaj.

Zasad se u Hrvatskoj upotrebljava stari sustav odašiljanja DVB-T sa standardom kodiranja MPEG-2, koji ne dopušta prijenos svih televizijskih programa u visokoj razlučivosti (HD), što će omogućiti novi sustav. U tijeku je postupni prelazak na novu tehnologiju, pa tako u dijelu Hrvatske već radi novi multipleks M2 s odašiljačima na Sljemenu u kojem se u HD-u nalaze sva četiri programa HTV-a, Nova TV, Doma i Mreža Zg. Svatko tko nabavi novu prijamničku opremu moći će svejedno pratiti i sadržaje na DVB-T sustavu sve do gašenja stare tehnologije.

OIV, kojem je na čelu Mate Botica, svoj zahtjev za skraćenje roka objašnjava održavanjem Europskoga nogometnog prvenstva od 12. lipnja do 12. srpnja 2020., zbog čega bi moglo biti negativnih reakcija javnosti ako bi se sustav odašiljanja mijenjao tijekom Prvenstva i uoči završnice. 

19. travanj 2024 06:47