Hrvatska
StoryEditor

‘Zatvoreni‘ poduzetnici prosvjeduju, među njima i oporbeni političari

03. Veljača 2021.
Prosvjed UGP - Zagrebfoto Dražen Lapić

Prosvjedna akcija u organizaciji Udruge Glas poduzetnika (UGP), kojom se izražava nezadovoljstvo načinom upravljanja za vrijeme koronakrize, počela je u srijedu na Trgu Josipa bana Jelačića, a prema riječima organizatora očekuje se okupljanje do dvije tisuće građana i poduzetnika.

Kako su iz UGP-a naveli u objavi uoči prosvjeda, naslovljenoj Veliki krik poduzetnika koji će zatresti Hrvatsku!, u današnjoj 'velikoj akciji' riječ će biti prepuštena poduzetnicima, obrtnicima, samozaposlenima, zaposlenicima i građanima, jer je važno da se njihov glas čuje.

- Vlada RH i Nacionalni stožer civilne zaštite već su ih nebrojeno mnogo puta izigrali i ostavili na cjedilu. Sada je vrijeme da građani kažu što misle o lošem i nekompetentnom vođenju krize te da poruče da je dosta! - istaknuli su iz UGP-a.

Izvršni direktor UGP-a Dražen Oreščanin rekao je Hini da je dolazak najavilo do oko dvije tisuće građana, pa se njihov dolazak očekuje i tijekom trajanja akcije. Na okupljanju se između ostalih mogao vidjeti i nezavisni gradski vijećnik iz Oroslavlja Viktor Šimunić, poznat iz nedavne 'afere kaj bi štel?', a prosvjedu je nazočio i vlasnik teretane Quantum Gym Andrija Klarić, kojeg je policija uhitila u ponedjeljak zbog otvaranja teretane.

Klarić je novinarima izjavio da je sutkinja ustvrdila da nije 'opasan', kao da ni ne postoji opasnost od ponavljanja djela s obzirom da je teretana zapečaćena. Rekao je i da mu nije žao što je učinio i da bi u istim okolnostima napravio istu stvar. Ustvrdio je i da nisu postojali razlozi za produljenje epidemioloških mjera za teretane, kojima je onemogućen rad, nakon 31. siječnja.

Na prosvjedu su viđeni i oporbeni političari Hrvoje Zekanović, Željko Sačić, Marko Milanović Litre, Marijana Puljak, Zlatko Hasanbegović i drugi.

Kako su u ponedjeljak ustvrdili iz Udruge Glas poduzetnika u objavi kojom su najavili akciju, Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite nekonzistentnim, diskriminatornim i lošim odlukama već mjesecima uništavaju mikro, malo i srednje poduzetništvo. Mnogim poduzetnicima ukinuto je ustavno pravo na rad, bez ikakvog obeštećenja i naknade. Za razliku od mnogih europskih zemalja, Hrvatska nije napravila niti jedan korak kako bi se poduzetnici obeštetili, ocijenili su.

Ako se zabrani pravo na rad, to se treba adekvatno i nadoknaditi. Međutim, Vlada RH kao da to ne želi shvatiti, ustvrdili su iz UGP-a te između ostalog i naveli da su mjere za očuvanje radnih mjesta pomoć za radnike, a ne za tvrtke.

19. travanj 2024 15:48