Hrvatska
StoryEditor

Zbog liječenja zglobova matičnim stanicama Zadrani više ne moraju putovati u Zagreb

31. Siječanj 2020.
Dr. Duje Grčić, Poliklinika Arthra
 

Otkako je u svibnju prošle godine u Zadru otvorena Poliklinika Arthra pacijenti iz toga grada, Zadarske županije, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije, te oni sa zadarskog područja koji su se liječili u bolnici Sv. Katarina u Zaboku, ne moraju više ići u Zagreb ili Zabok na liječenje zglobova matičnim stanicama. Ova najnovija metoda liječenja oštećenih zglobova provodi se u Arthri čiji je vlasnik dr. Duje Grčić, spec. kirurgije, traumatologije i ortopedije, odlučio prije dvije godine osnovati centar izvrsnosti za liječenje ozljeda i rehabilitaciju sustava za kretanje.

Cilj mu je bio omogućiti multidisciplinarni individualni pristup svakome pacijentu, stoga je dr. Grčić okupio kvalitetnu i stručnu ekipu iz područja ortopedije, traumatologije, fizikalne medicine, reumatologije, nutricionizma i fizikalne terapije. No da bi pokrenuo rad poliklinike i  opremio je medicinskim uređajima trebalo je mnogo novca koji je nabavio uzimanjem kredita.

- S obzirom da takav projekt zahtijeva znatna financijska ulaganja, prijavili smo se za kredit putem HAMAG-BICRO-a koji je prepoznao Arthru kao kvalitetan projekt – kaže Grčić koji je krajem travnja prošle godine dobio 291.470 kuna iz ESIF Malog investicijskog zajma po vrlo povoljnoj kamati od jedan i pol posto. Kredit je odobren u suradnji HAMAG-BICRO-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Taj je novac uložen u nabavku medicinske opreme za fizikalnu terapiju; TECAR, udarni val, multifunkcionalni uređaj, uređaj za magnetoterapiju i stolove za fizikalnu terapiju. Ovo nije jedini kredit kojim je dr. Grčić financirao pokretanje Arthre koja je jedini zdravstveni centar u Zadarskoj županiji u kojem je moguće obaviti ortobiološko liječenje mezenhimalnim matičnim stanicama (stromalna vaskularna frakcija) koje predstavlja revoluciju u području regenerativne medicine. 

- Ta metoda liječenja najčešće se koristi kod pacijenta oboljelih od osteoartritisa velikih zglobova. Aplikacijom mezenhimalnih stromalnih i mezenhimalnih matičnih stanica izdvojenih iz mikrofragmentiranog masnog tkiva dolazi do porasta ključnih molekula hrskavice, tj. glikozaminoglikana. Istraživanja su pokazala da primjenom te metode liječenja pri uznapredovaloj artrozi koljena kod čak 85 posto pacijenata dolazi do bitnog smanjenja tegoba i poboljšanja funkcije – kaže dr. Grčić. Ističe da je Arthra prepoznata od strane stručnog tima Specijalne bolnice Sv. Katarina, europskog Centra izvrsnosti za područje lokomotornog sustava, s kojom je uspostavljena suradnja. Arthra je suradnjom sa Sv. Katarinom dobila strateškog partnera koji pacijentima omogućuje najsuvremeniju dijagnostiku i operacijsko liječenje po najvišim svjetskim standardima.              

Poliklinika Arthra specijalizirana je za ortopediju, traumatologiju, fizikalnu medicinu, reumatologiju i fizikalnu terapiju s primarnim naglaskom na zdravlje koštano-mišićnog sustava, odnosno liječenje artroze, reumatskih bolesti i ozljeda koštano-mišićnog sustava s fokusom na liječenje matičnim stanicama. U poliklinici Arthra zaposleno je šest djelatnika; tri liječnika, medicinska sestra, fizioterapeut i nutricionist.  

Tekst je napisan uz potporu HAMAG-BICRO-a

19. travanj 2024 18:26