Hrvatska
StoryEditor

Zbog rasta i razvoja Tehnix i Crodux derivati dva uveli nadzorne odbore

26. Siječanj 2022.
Đuro Horvatfoto Ratko Mavar

Četiri tvrtke u Hrvatskoj u posljednjih mjesec dana u svojim su statutima uvele nadzorne odbore kojih nisu imale. Riječ je o Tehnixu, Crodux derivatima dva, EMPWR-u iz Nove Gradiške (bivši Aminolabs Atlantic) i proizvođaču kotlova Centrometalu iz Macineca kod Nedelišća. Zamolili smo ih da nam navedu koji su razlozi uvođenja nadzornih odbora, a odgovorili su nam iz Tehnixa i Petrola koji je lani preuzeo Crodux derivate dva od Ivana Čermaka.

U Tehnixu, koji je u vlasništvu Đure Horvata, tvrde da su razvili najbolje tehnologije za zaštitu okoliša i održivi razvoj. Prošle godine su ostvarili prihod od 500 milijuna kuna, a ove očekuju da će biti i veći od 750 milijuna kuna. Kako kažu, spadaju u grupu velikih poduzeća, što ih čini obaveznim formirati poslovni nadzorni odbor od tri člana.

- Tehnix je uvijek poslovao društveno odgovorno. Timski poslovni sustav je bio i jest naš poslovni model. Formiranjem stručnog poslovno osposobljenog i motiviranog nadzornog odbora nastavit ćemo dosadašnji stalni rast u sklopu tog poslovnog modela kojim smo omogućili stalni razvoj vlastitih proizvoda i novih tehnologija u području projektiranja, proizvodnje, prodaje i održavanja naših proizvoda. Imamo zadovoljne kupce na domaćem i globalnom tržištu – kažu u Tehnixu dodajući da se vesele budućnosti i ulasku Hrvatske u Schengen.

Iz Petrola su nam javili da je razlog uvođenja nadzornog odbora Zakon o trgovačkim društvima u kojem stoji da 'društva s ograničenom odgovornošću, s prosječno više od 200 zaposlenika godišnje, moraju imati nadzorni odbor.

- Budući da Petrol Zagreb i Crodux Derivati dva ispunjavaju ovaj uvjet, nadzorni odbor osniva se u skladu s važećim zakonodavstvom – poručili su iz Petrola.

Iz EMPWR-a i Centrometala nismo dobili odgovor.

16. travanj 2024 02:15