Hrvatska
StoryEditor

Zdravlje iz ambalaže - Potrošačima se servira funkcionalna hrana

17. Listopad 2021.
Alergije ili netolerancije na hranu, osobito na gluten, uvjerenja i zabrinutost za prirodne resurse, problem pretilosti, visok otisak ugljika u proizvodnji hrane mesnog podrijetla, sigurnost hrane i plastična ambalaža znatno utječu na strategije u razvoju proizvoda, primjenu novih tehnologija za preradu te pakiranje hrane u prehrambenoj industriji. Potrošačima se servira multifunkcionalnost

Kakvoća hrane i zdravlje postali su potrošačima iznimno važne stavke pa tržište sve više nudi prehrambene proizvode s blagotvornim utjecajem na tijelo i um. Raznovrsno i umjereno, ovisno o količini kretanja i potrošnji kalorija, jasan je i sažet savjet koji sadržava bit zdrave prehrane. No ako sastav hrane nije zadovoljavajući, trud je uzaludan. Trendove u prehrani moraju stoga slijediti proizvođači i ponuditi svojim potrošačima ono što od njih očekuju – proizvode koji poboljšavaju i održavaju zdravlje.

Nutritivna strategija

U Podravki ističu da se trendovi u prehrambenim navikama mnogo brže mijenjaju posljednjih nekoliko godina. Alergije ili netolerancije na hranu, rekli su, osobito na gluten, uvjerenja i zabrinutost za prirodne resurse, rastući problem pretilosti, visok otisak ugljika u proizvodnji hrane mesnog podrijetla, sigurnost hrane i plastična ambalaža znatno utječu na strategije u razvoju proizvoda, primjenu novih tehnologija za preradu te pakiranje hrane u prehrambenoj industriji.

– Primjerice, proizvodi bez glutena, proizvodi za vegane, vegetarijance, fleksetarijance (vegetarijanci koji ponekad jedu meso), s manjim udjelom soli i šećera, obogaćeni vitaminima, mineralima, probioticima i ekološki proizvodi odgovaraju na brigu potrošača o zdravlju. Na zapakiranoj je hrani najbrža informacija o sastavu hrane deklaracija, osobito dio koji se odnosi na nutritivne informacije: energija, udio bjelančevina, masti, šećera, soli i šećera. Podravka je još 2014. godine razvila vlastitu Nutritivnu strategiju, u kojoj je upravo razvoj novih proizvoda s manje soli, šećera i masti bio glavni strateški smjer. Od 2021. i nadalje to će usmjerenje biti dopunjeno obogaćivanjem proizvoda funkcionalnim sastojcima. Inače, stavljanje zdravstveno ispravnih proizvoda na tržište je zakonska obveza – iznose u Podravki.

Odgovorno deklariranje

Zdravstveni izazovi moderne civilizacije u vezi s kroničnim bolestima, poput srčano-žilnih, dijabetesa, debljine i visokoga krvnog tlaka usko su vezani uz način prehrane, smatra Sandy Lovković, direktorica razvoja i istraživanja Grupe pića unutar Fortenova grupe. Širenje koronavirusa, tvrdi, dodatno utječe na svijest o važnosti zdravlja, koje je velikim dijelom ovisno o prehrambenim i općim higijenskim navikama. Prema njoj su potrošači sve više osviješteni i informirani, paze što konzumiraju, stoga prehrambena industrija treba zadovoljiti višestruke zahtjeve.

– Nutritivna vrijednost proizvoda je ključna, neki sastojci poput šećera postaju manje poželjni, a dodaju se funkcionalne komponente poput vitamina i minerala. Proizvođači imaju veliku odgovornost u deklariranju proizvoda jer time pokazuju da se doista brinu o svojim potrošačima, a potrošači takav pristup očekuju i cijene. Jamnica s proizvodnim kompanijama Sarajevski kiseljak i Mg Mivela posluje kao Grupa pića unutar Fortenova grupe, a neke je naše proizvode razvila sama priroda, poput prirodnih mineralnih voda Jamnice, Jane, Sarajevskoga kiseljaka, Mg Mivele i Sare, koje zbog minerala imaju svaka svoju funkciju – objašnjava Lovković.

Naglašava da prate trendove, osluškuju potrošače te razvijaju nutritivno najkvalitetnije proizvode u modernom razvojnom istraživačkom laboratoriju. Proizvodi su im, navela je Lovković, većinom niskoenergetski s malom količinom šećera, a razvili su i pića ProSport, u kojima svaki okus nosi svoju funkcionalnost iz dodanih vitamina i minerala. ProSPort sadrži također prirodni šećer palatinozu, niska glikemijskog indeksa i daje potrebnu energiju prilikom vježbanja ili kretanja. Lovković je rekla da provode kontrolu kvalitete od nabave sirovina i ambalaže, preko tehnoloških procesa prerade i proizvodnje do skladištenja i distribucije.

Zaokružena priča

I poslovanje Grupe Vindija usmjereno je na održivost i očuvanje okoliša u svim dijelovima proizvodnje, ističe Petra Košćak, voditeljica marketinga u Vindiji, pa je tako Vindija prva na domaćem tržištu imala kartonsku ambalažu vlastitih proizvoda, proizvedenu od papira iz obnovljivih izvora. S visokim udjelom biljnog materijala i niskim ugljičnim otiskom ta ambalaža zaokružuje priču jogurta 'z bregov i Fortia te smoothieja Fortia koji su osvojili tržište okusom, ali i izgledom svoje ekološke ambalaže, uvjerena je Košćak.

– Umjetna bojila zamijenili smo prirodnim i znatno smanjili udjele šećera u sokovima Vindi. Prateći svjetske trendove u prehrambenoj industriji te odgovarajući na potrebe potrošača u koronakrizi, Vindija je usmjerena na kreiranje i lansiranje funkcionalnih proizvoda koji pozitivno utječu upravo na zdravlje i dobrobit pojedinca. Stoga smo u kratkom razdoblju na tržište stavili niz proizvoda, među kojima su funkcionalna mlijeka bez laktoze 'z bregov. Već niz godina na tržištu je kozje mlijeko s visokokvalitetnim lako probavljivim bjelančevinama i blagotvornim utjecajem na zdravlje i u borbi protiv alergija uz jačanje imunosti posebno kod djece. Na tržištu su i naši jogurti i smoothieji Fortia s dodanim vitaminima A, D i E koji pridonose normalnoj funkciji imunosnog sustava i odličan su izvor vlakana. Proteinski napitci, jogurti Skyr i pudinzi pomažu održavanju mišićne mase i oporavku nakon treninga, a među posljednjim inovacijama su 100 posto biljni napitci DAR, kao potpuno domaći proizvod s četiri različita napitka od zobi i badema – predstavila je Košćak.

19. travanj 2024 14:35