Hrvatska
StoryEditor

Željko Perić: Optimizam ulijevaju izvozne industrije koje su se othrvale pandemiji

27. Veljača 2021.
Željko Perićfoto Dražen Lapić

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je pad hrvatskog BDP-a u 2020. od 8,4 posto na tragu očekivanja, kao i da Vlada ostaje kod svojih projekcija gospodarskog rasta u ovoj godine od oko pet posto.

Željko Perić osnivač i Izvršni partner Capera kaže kako je ključni faktor koji je utjecao na pad BDP-a turizam, koji inače najviše pridonosi rastu BDP-a.

- Tu nema dileme, turizam je zaslužan za ovaj veliki pad. Mi prije ljetne sezone moramo pokazati da smo sigurna zemlja, ali kakva će na kraju sezona i biti više ovisi o zemljama EU koje su nama ključne za turizam, poput Njemačke, Italije, Austrije – kaže Perić.

Što se oporavka tiče, Perić vjeruje da će ove godine ipak doći do rasta što zbog cijepljenja koje će sigurno utjecati na optimizam što zbog industrije koja nije doživjela neke velike potrese.

- Nije bilo kolapsa sustava, nije bilo bankrota tvrtki pa i tu se vidi tračak optimizma – kaže Perić pa dodaje kako veliki optimizam ulijevaju i izvozne industrije koje su se jako dobro othrvale ovoj pandemiji.

Dodaje kako je ugostiteljstvo bilo najviše na udaru ali također smatra da je taj sektor iznimno žilav, prilagodljiv i fleksibilan te da će se i taj uslužni segment oporaviti relativno brzo.

16. travanj 2024 21:46