17. prosinac 2019.

Željko Rohatinski ispraćen uz pjesmu Sound of silence

Željko rohatinski   

U Velikoj dvorani Krematorija na Mirogoju je u 13.30 sati uz zvukove pjesme Sound of Silence ispraćen bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski koji je iznenada preminuo u dobi od 68 godina. Na ispraćaju bivšeg guvernera okupilo se nekoliko stotina ljudi, od obitelji, prijatelja i nemalog broja ljudi iz poslovnog i političkog svijeta.

Od Željka Rohatinskog tako su se danas, između ostalih oprostili i bivši ministar financija Mato Crkvenac, osnivač  i dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa Đuro Njavro, profesor i ekonomist Mladen Vedriš, prvi čovjek HANFE, Ante Žigman. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić također je došao na posljednji ispraćaj kao i ministar financija Zdravko Marić.

Sadašnji guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić također je došao odati počast svom prethodniku, kao i mnogi predstavnici iz bankarskog i drugih sektora, ali i mnogi prijatelji i poznanici.

Željko Rohatinski bio je hrvatski ekonomist i četvrti guverner Hrvatske narodne banke, u razdoblju od 2000. do 2012. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1974. godine, gdje je i doktorirao 1988. godine.

Poslovnu karijeru započeo je kao pripravnik u Republičkom zavodu za društveno planiranje 1974. godine, da bi 1989. godine bio imenovan generalnim direktorom Zavoda. Godinu dana kasnije postao je voditeljem Odjela za makroekonomsku analizu i politiku Ekonomskog instituta u Zagrebu, koji je vodio do 1998. godine, kada je prešao na mjesto glavnog ekonomista Privredne banke Zagreb.

Na tom mjestu radi do travnja 2000. godine, kada preuzima mjesto direktora za makroekonomske analize koncerna Agrokor, a 12. srpnja iste godine imenovan je guvernerom HNB-a odlukom Zastupničkog doma Hrvatskog sabora. Drugi put na čelo HNB-a izabran je u srpnju 2006. godine.

Mjesečnik The Banker dodijelio je Rohatinskom 2009. godine dva priznanja - priznanje najboljeg guvernera Europe i najboljeg centralnog bankara godine 2008. u globalnim razmjerima.

Prije negoli će mu isteći drugi šestogdišnji mandat, u lipnju 20012. godine novinarima je rekao da 'odlazi s mjesta guvernera jer više ne može uspješno surađivati s Vladom premijera Zorana Milanovića'.

'U nekoliko sam navrata izjavio da sam spreman ostati u HNB-u ako Vlada ocijeni da smo u stanju uspješno surađivati, no Vlada je ocijenila da takva suradnja više nije moguća', kazao je tada Rohatinski.

Na novinarski upit je li do razlaza došlo zbog njegove politike stabilnog tečaja kune, Rohatinski je ustvrdio kako je dosadašnja praksa pokazala da je stabilan tečaj kune jedan od temeljnih preduvjeta za održavanje stabilnosti cijelog sustava, pa ne vidi razloga da se to mijenja.

Po odlasku iz HNB-a vratio se u Agrokor na mjesto savjetnika za makroekonomske analize.