Hrvatska
StoryEditor

Zlopaša, Poljančić i Horvačić - Navodno nepovezani dioničari Tehnike s odličnim kineskim vezama

08. Travanj 2021.
Hanfa je izračunala da su tvrtka Luxury Real Estate, Zvonimir Zlopaša, Boran Poljančić i Bojan Horvačić zajedno stekli 34,87 posto Tehnikinih dionica te da su dužni dati obvezujuću ponudu za preuzimanje. Međutim, oni niječu zajedničko djelovanje iako baš sve upućuje upravo na to

Prošlotjednim Hanfinim rješenjem nastala je obveza za tvrtku Luxury Real Estate (LRE), njezina direktora Zvonimira Zlopašu te Borana Poljančića i člana Uprave Tehnike Bojana Horvačića da u roku od 90 dana podnesu zahtjev Hanfi za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Tehnike. U javnosti se o tim poduzetnicima jako malo pisalo, uglavnom ih se povezuje s kineskim kapitalom, a najviše se pisalo o aktivnosti LRE-a u vezi s preuzimanjem dionica Tehnike ESOP i Luke Zadar te Horvačićeve kupnje dionica Tehnike.

Hanfa je provela postupak posrednog nadzora u vezi s utvrđivanjem nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Tehnike zaključivši da su LRE i spomenute osobe djelovali zajednički kako bi preuzeli dionice Tehnike. Naime, iako LRE ima 20 posto udjela u temeljnom kapitalu Tehnike, Horvačić 10,51 posto, Poljančić 4,36 posto, a Zlopaša 0,005 posto, činjenica da je LRE posudio novac Horvačiću i Poljančiću za kupnju dionica Tehnike nagnala je Hanfu da zaključi kako su zajedno djelovali te da imaju ukupno 34,87 posto dionica. To znači da su prešli prag od 25 posto i dužni su dati obvezujuću ponudu za preuzimanje Tehnike.

Tko su novi utjecajni dioničari Tehnike? Osim što je Horvačić imenovan za člana Uprave, a Zlopaša je postao predsjednik NO-a, dok se pak Poljančić, barem još uvijek, drži po strani, baveći se, čini se, više sportom, o tim se ljudima malo zna. Vrlo malo su nam o njima rekli i oni za koje smo mislili da bi nešto mogli znati, pogotovo o Poljančiću, koji uz sportske aktivnosti ima i tvrtku Eurogate i koja ga povezuje s kineskim kapitalom. Osim toga, Eurogate, ali i sve druge tvrtke koje će biti spomenute, nemaju svoju web-stranicu i kod svih je navedeno (Poslovna Hrvatska) da je riječ o nespecijaliziranim trgovinama na veliko.

Bojan Horvačić, nesuđeni kolega novinar, nakon završetka ZŠEM-a zaposlio se u Nacionalu u ljeto 2008., nekoliko tjedana prije nego što će biti ubijen vlasnik tog tjednika Ivo Pukanić. U njemu se nije dugo zadržao, otišao je u Ameriku na godinu dana te se 2009. vratio u Hrvatsku. Tada je dobio kinesku stipendiju za magistarski studij međunarodne trgovine u Kini, ali nije samo studirao, nego je tamo i otvorio svoju tvrtku, iako je zapravo više radio za tvrtku INP Azija u panamskom vlasništvu, koja se bavila međunarodnom trgovinom između Kine i Latinske Amerike.

Potkraj 2013. vratio se u Hrvatsku, zaposlivši se u tvrtki Kinesko jugoistočno europska poslovna asocijacija (CSEBA), koja je do 2018. bila suvlasnik CSEBA Developmenta, danas u suvlasništvu Marija Rendulića i Zhenwei Lija. Imao je kratak izlet u Konzum 2016. koji mu je ponudio dobre uvjete za funkciju menadžera u centralnoj nabavi, no već u travnju 2017. izbijanjem afere Agrokor vraća se u CSEBA-u. U Upravu Tehnike dolazi 2019. godine.

Taj Velikogoričanin u svom je gradu igrao dobro rukomet, što su 90-ih godina prošlog stoljeća zapazili ljudi u tadašnjem Badelu 1862 Zagrebu i doveli ga kao srednjoškolca u klub. Horvačić je čak imao nekoliko nastupa za mladu reprezentaciju, ali ga je život odveo na drugu stranu.

Više pročitajte u novom broju digitalnog i tiskanog izdanja Lidera.

27. travanj 2024 00:57