Hrvatska
StoryEditor

Znate li što su BER2 i START? Za poduzetnike i one koji to žele biti vrlo važni novi projekti

12. Listopad 2019.
Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO) diskretno je započelo još jedan projekt čiji je cilj poduzetnicima olakšati život. Program razvoja poslovnog okruženja II, kodnog naziva 'BER II' (Business Environment Reform II), ima težak zadatak administrativno pojednostavniti otvaranje novih biznisa i obavljanje poslovnih aktivnosti u Hrvatskoj. Njegova je misija i povećati transparentnost pristupa informacijama, dozvolama i licencijama za obavljanje djelatnosti.

U toj dugo priželjkivanoj reformi poslovne okoline uz MINGO će sudjelovati i Svjetska banka, a financirat će ga Služba za potporu strukturnim reformama Europske komisije.

- Cilj programa BER II je ne samo digitalizirati informacije, već i pomoći digitalizaciji samih postupaka odobrenja, kako bi poduzetnici mogli digitalnim putem podnijeti zahtjev i dobiti potrebna odobrenja za izabrane djelatnosti - objašnjavaju iz Ministarstva gospodarstva.

Najavljeno je kako će novi ciklus reformi omogućiti Vladi da provede javne politike koje će odgovoriti na izazove u novoj ekonomskoj eri uz uspon novih poslovnih modela digitalne ekonomije. Prvi je korak tog projekta otvaranje platforme START na kojoj će se društva s ograničenom odgovornošću i obrt moći registrirati i početi poslovati na mreži, što bi trebalo barem malo ublažiti raskorak u odnosu na zemlje Europske unije u kojima restriktivni propisi za ulazak u poslovanje ne utječu toliko na konkurentnost privatnog sektora kao u Hrvatskoj.

START-om će svi postupci za pokretanje poslovanja biti svedeni na jedinstveni digitalni korak. Uz registraciju obrta i trgovačkih društava, omogućit će i statističko izvještavanje, registraciju radnika pri HZZO i HZMO, prijavu u porezni sustav te otvaranje transakcijskog računa u jednoj od sudjelujućih banaka. 

Predviđeno trajanje Programa BER II je 18 mjeseci, a START bi trebao ugledati virtualno svjetlo dana u studenom.

27. travanj 2024 03:29