Hrvatska
StoryEditor

ZSE: Obustavljeno trgovanje, Crobex indeksi na najnižim razinama od 2009. godine

12. Ožujak 2020.
burza snažan pad

Na Zagrebačkoj je burzi u četvrtak ujutro obustavljeno trgovanje jer su, pod pritiskom negativnog raspoloženja na svjetskim burzama, Crobex indeksi potonuli više od 10 posto i zaronili na najniže razine od 2009. godine.

Od početka trgovanja Crobexi su bili pod snažnim pritiskom, pa je do 9,43 sati Crobex indeks potonuo 10,18 posto, na 1.429 bodova, a Crobex10 10,31 posto, na 850 bodova. To su njihove najniže razine od 2009. godine.

Zbog toga je trgovanje obustavljeno do kraja dana.

Do obustave je najveći promet bio ostvaren dionicom Valamar Riviere, 1,4 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena potonula više od 14 posto, na 20,60 kuna.

I sve su ostale dionice iz turističkog sektora, kojima se jutros trgovalo, zabilježile pad cijene, pa je indeks Crobexturist potonuo 9,14 posto. Taj je sektor pod pritiskom zbog strahovanja od negativnog utjecaja širenja koronavirusa u svijetu na turističku predsezonu, pa i na samu sezonu.

Promet veći od milijun kuna ostvaren je jutros i dionicom HT-a, kojoj je cijena pala gotovo 9 posto, na 147,50 kuna. Svih 13 dionica, kojima je jutros ostvaren promet veći od 100 tisuća kuna, izgubile su na vrijednosti. Pritom su po stopama većima od 10 posto potonule cijene Ericssona Nikole Tesle, Optima telekoma, Podravke, AD Plastika, Atlantske plovidbe i povlaštene dionice Adris grupe.

Uzdrmana svjetska tržišta

Oštar pad Zagrebačke burze posljedica je prelijevanja negativnog raspoloženja sa svjetskih burzi nakon što je Washington privremeno zabranio putovanja iz Europe u SAD kako bi suzbio širenje koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu više od 5 posto, zaronivši na najnižu razinu u gotovo četiri godine. Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 5,30 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,60, a pariški CAC 5,80 posto.

Najviše su jutros pale cijene dionica u turističkom sektoru, u prosjeku za 8,6 posto, jer je ulagače zaprepastila jučer objavljena odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o zabrani putovanja iz Europe u idućih 30 dana. Premda je Trump poručio da u trgovini neće biti restrikcija, svjetske su burze ponovno uzdrmane 'koronakrizom', pa se danas očekuje i daljnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu.

Nakon što je jučer potonuo 4,9 posto, trenutno je terminski S&P 500 indeks u minusu više od 4,5 posto. Terminski Dow Jones u minusu je, pak, više od 1.000 bodova, nakon što je jučer potonuo 5,8 posto i po prvi put od financijske krize 2008. godine zaronio u područje 'medvjeda', 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

- Zabrana putovanja iz Europe definitivno je sve iznenadila. Već se zna da će gospodarske posljedice od koronavirusa biti značajne, a s ovom dodatnom mjerom, utjecaj na poslovanje bit će multipliciran. Tržište na to nije računalo... To će kratkoročno biti veliki ekonomski trošak - kaže Khoon Goh, direktor u ANZ banci.

Problem poremećaja ponude i potražnje

Premda se očekuju nove fiskalne i poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima, analitičari nisu sigurni mogu li te mjere brzo preokrenuti negativne trendove u gospodarstvima.

- Pravi je problem poremećaj ponude i potražnje povezan s koronavirusom i to je teško procijeniti. Mjere politike, posebno fiskalna politika ili čak sniženje kamatnih stopa, ne utječu izravno na te probleme. Potrebne su koordinirane zdravstvene politike i zdravstvene vlasti bi trebale zaustaviti porast broja slučajeva zaraze - kaže James Cheo, strateg u HSBC Private Bankingu.

Ukupan broj slučajeva zaraze u svijetu premašio je 124.000 u 114 zemalja i područja, a umrlo je više od 4.500 ljudi. Jučer je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalnu pandemiju koronavirusa, što znači da se radi o globalnom širenju bolesti koje je teško kontrolirati.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 4,7 posto.

19. travanj 2024 19:21