Hrvatska
StoryEditor

ZSE - U samo dva tjedna delistirale se četiri kompanije

18. Siječanj 2020.
Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burzefoto Ratko Mavar
Najčešći su razlozi povlačenja dionica skupštinske odluke, stečaj, pripajanja, istiskivanja manjinskih dioničara, a od lani i neispunjavanje obveza transparentnosti propisanih pravilima Burze

Osim Badela 1862, domaćeg proizvođača alkoholnih pića u vlasništvu Meteora – Labud grupe, čija je Glavna skupština odlučila povući tvrtkine dionice sa Zagrebačke burze, s tržišta kapitala u ovoj godini već su se povukla četiri društva. Na Burzi se tako više ne može trgovati dionicama Agromeđimurja, čija je Glavna skupština također donijela odluku o povlačenju s burze još potkraj godine, a nema više ni trgovanja dionicama hotela Brela, Tučepi i Zlatni rat koji se pripajaju Sunce hotelima. Prema obavijesti dostavljenoj Burzi, rok za povlačenje dionica Badela 1862 s uređenog tržišta je dvanaest mjeseci od dana odluke, tako da je vrlo izgledno da će se i njihove dionice povući ove godine kad vlasnik otkupi dionice malih dioničara koji su glasali protiv delistiranja. A izgledno je i to da će povlačenja s uređenog tržišta biti još!

Kako doznajemo sa Zagrebačke burze, nisu to iznimke: 2018. provedeno je sedam delistiranja, a u prošloj godini čak je petnaest društava prestalo trgovati dionicama na uređenom tržištu. Kako za Lider ističe predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Ivana Gažić, najčešći su razlozi povlačenja dionica skupštinske odluke, stečaj, pripajanja, istiskivanja manjinskih dioničara, a od lani i neispunjavanje obveza transparentnosti propisanih Pravilima Burze.

– Namjera posljednje navedene mjere jest osiguranje visoke razine transparentnosti i dobrog korporativnog upravljanja, zaštita ulagača te zaštita integriteta tržišta – kaže Gažić.

Zajednički nazivnik gotovo svih dosadašnjih izvrštenja, istaknula je, povijesni su privatizacijski procesi koji su u prošlosti nerijetko neprimjereno provođeni te su vrlo često rezultirali prodajom kompanija u trenucima kad je njihova budućnost već bila upitna, i to većinom strateškim ulagačima. Pravodobna distribucija dionica širokoj bazi ulagača kako bi kompanija na vrijeme našla potreban kapital jedini je primjereni razvojni put i za kompanije, i za ulagače, i za cijelo tržište, podsjetili su na Burzi.
Uloga Burze je, zaključuje Gažić, osiguravanje zaštite ulagača, ostvarenje fer, urednog i djelotvornog tržišta te osiguravanje informacijske ravnoteže između svih sudionika tržišta, a obveza je izdavatelja osiguravanje razine transparentnosti propisane Pravilima Burze i drugim aktima.

19. travanj 2024 13:27