Kompanije
StoryEditor

AD Plastik Grupa - Rezultati za 2019. godinu bolji su od planiranih

17. Veljača 2020.
/Marinko Došenfoto Ratko Mavar

Nastavak uspješnog poslovanja i ostvarenje planiranog rasta prihoda i dobiti AD Plastik Grupe, potvrđuju upravo objavljeni privremeni nerevidirani rezultati za 2019. godinu. Ostvareni su poslovni prihodi u iznosu od 1,5 milijarde kuna što predstavlja rast od 17,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi u matičnom društvu veći su za 17,3 posto i iznose 1,1 milijardu kuna.

Početak serijske proizvodnje novih modela vozila i prodaja alata za ta vozila uvelike su utjecala na rast profitabilnosti pa tako EBITDA Grupe iznosi 194,8 milijuna kuna i bilježi rast od 20,4 posto, dok je u matičnom društvu porasla 49,2 posto i iznosi 121,1 milijun kuna. Dobit grupacije veća je za 10,4 posto i iznosi 98,6 milijuna kuna, a u matičnom je društvu nešto iznad prošlogodišnje i iznosi 89,7 milijuna kuna.

- Unatoč izazovima na automobilskom tržištu, rezultati nam potvrđuju ispravnost naše vizije, strategije i poslovnih odluka koje donosimo. Trend rasta naše grupacije i dalje je iznad kretanja tržišta na kojima poslujemo, što ujedno pokazuje kako smo izabrali dobar smjer razvoja poslovanja. Protekla je godina bila iznimno zahtjevna za naše proizvodne lokacije, posebice u Hrvatskoj. Uspješno smo započeli serijsku proizvodnju nekoliko novih i vrlo značajnih projekata među kojima su najznačajniji Clio 5 i Ford Puma te redizajnirani Twingo i Smart. Popunili smo kapacitete u Hrvatskoj, a novi poslovi u vrijednosti od 157,9 milijuna eura, ugovoreni za rusko tržište, značajno će popuniti kapacitete naših ruskih lokacija. Uz nove poslove na ruskom tržištu, ugovoreno je i 57 milijuna eura vrijednosti novih poslova na europskom tržištu - izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

Unatoč značajnom investicijskom ciklusu, rastom operativnog poslovanja poboljšani su pokazatelji neto financijskog duga u odnosu na EBITDA koji iznose 2,26 na razini Grupe.

- Sigurnim smo korakom zakoračili u još jednu poslovnu godinu koja nosi nove izazove i prilike, a vjerujem i uspješne rezultate. Pred nama su pripreme naših lokacija u Rusiji za prihvat novih projekata i stabilizacija proizvodnje na hrvatskim lokacijama. Postavili smo ambiciozne planove i ciljeve, a njihova realizacija od nas iziskuje visoku razinu usredotočenosti. Rezultati koje ostvarujemo dodatna su nam motivacija i poticaj, ali istovremeno obaveza i odgovornost prema svim našim dionicima da nastavimo smjerom daljnjeg rasta i razvoja Grupe - izjavio je Marinko Došen.

Vrijednost dionice ADPL u izvještajnom je razdoblju porasla za 8,5 posto i njezina je cijena na dan 31. 12. 2019. godine iznosila 191 kunu. Prema dividendnoj politici AD Plastik Grupe i ostvarenim rezultatima, u prošloj je godini isplaćena dividenda od 12,5 kuna po dionici.

Poslovni rezultati: 

- Poslovni prihodi u iznosu od 1,54 milijarde kuna  +17,10% u odnosu na 2018. godinu

- Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 194,78 milijuna kuna  +20,44% u odnosu na 2018. godinu

- Neto dobit od 98,63 milijuna kuna  +10,43% u odnosu na 2018. godinu

19. travanj 2024 18:04