10. rujan 2019.

Andrej Grubišić: Braću Pivac u Krašu smatraju ‘bijelim vitezovima’

Zagrebačka burza obustavila je u ponedjeljak trgovanje dionicama Kraša, a kao razlog obustave navodi se nastanak obveze na objavu ponude za preuzimanje. Naime, tvrtka Mesna industrija braće Pivac želi postići dogovor o zajedničkom djelovanju s tvrtkom Kraš-ESOP, drugim najvećim dioničarom Kraša. Propadnu li pregovori, braća Pivac i dalje namjeravaju objaviti ponudu za preuzimanje dionica Kraša.

Povodom ovih najava kontaktirali smo konzultanta Andreja Grubišića da nam prokomentira ovu novonastalu situaciju. Grubišić smatra da je u cijeloj priči bitno naglasiti nekoliko apekata.

Prvo, priča oko Pivca i Kraša nije nova, jer je Pivac već dugogodišnji dioničar Kraša. Drugo, kaže Grubišić, iz MI braće Pivac su itekao upoznati sa svim bitnim aspektima poslovanja Kraša, oni znaju sve prednosti ali i nedostatke, koji po Grubušićevom mišljenju upravo proizlaze iz vlasničke strukture.

Pivac ima odlične odnose s važnim ljudima u Krašu.

- Ne bih rekao da je to nedostatak ‘čvrste ruke’, to bi možda bio neprimjeren termin, ali recimo da postoje dvojbe je li Kraš s obzirom na tradiciju i snagu brenda u regiji kompanija koja posluje s full kapacitetom. Ne mislim tu samo na proizvodnju već i na to isporučuje li kompanija za svoje dionike i dioničare sve ono što bi trebala isporučiti. Sklon sam razmišljanju da ima prostora za napredak, ali tu bi se trebalo stati nekim ljudima na žulj, čemu je menadžment Kraša prilično nesklon i to zato jer je ta vlasnička struktura prilično rascjepkana – objašnjava Grubišić, pa nastavlja:

- Treće, Pivac ima odlične odnose s važnim ljudima u Krašu, što kroz ESOP što kroz menadžment kompanije. To su višegodišnji dobri odnosi i braću Pivac u Krašu smatraju ‘bijelim vitezovima’ tj. onima koji su dobro došli – kaže Grubišić.

Četvrto, Pivac Grupa je spletom dobrih poslovnih odluka i pametnih investicija napravila dobru poslovnu priču.

- Rezultat toga je pozitvan cash flow gdje se cijelo vrijeme generira slobodan novčani tok koji je na raspolaganju kompaniji, a povrh svega ostaje dovoljno novca da se može isplaćivati dividenda ili da se mogu ponašati oportunistički pa traže prilike gdje će plasirati taj višak novca bez obzira što im to nije core biznis – kaže Grubišić.

Dodaje i to da u mesnoj industriji nema adekvatnog targeta koji bi im bio dobar ‘fit‘, bilo da se radi o veličini ili sinergijskim efektima ili o vlasničkoj strukturi.

- Za kraj bi rekao da se Kraš nameće kao oportunističko ponašanje sa strane braće Pivac, jer su oni dugo unutar vlasničke strukture, upućeni su i smatram da je ta odluka donesena temeljem svih bitnih podataka i pretpostavki što se može s tim biznisom napraviti – zaključuje Grubišić.