Kompanije
StoryEditor

China Dynamics (Holdings) Limited izašao iz Rimac automobila

27. Rujan 2019.

Prema podacima iz sudskog registra, China Dynamics (Holdings) Limited koji je u Rimac automobilima imao 8,06 posto udjela, prestao je biti član društva. Podatak je u sudskom registru objavljen 21. rujna, a koji su razlozi izlaska China Dynamicsa iz Rimčeve tvrtke još nismo saznali. Poslali smo upit u Rimac automobile, ali odgovor još uvijek nismo dobili.

Podsjetimo, China Dynamics je bio jedan od prvih manjih investitora u Rimac automobile, među kojima su još i NEW AUTOMOBILE DEVELOPMENT LLP (4,84 posto), Interated Asset Management (1,61 posto), Consulting Group (1,61 posto), te pojedinci poput Ziada Tassabehjija koji drži 0,81 posto udjela, Paula E. Rungea s 0,4 posto i Adriana Mudrog s 1,61 posto udjela.

Tu je također bivši naftni magnat iz Kolumbije Franck Christian Kanayet Yepes koji je 2014. 'ušao' u kompaniju i trenutno je predsjednik nadzornog odbora u tvrtki Greyp Bikes i član društva u Rimac Automobilima.

Svi oni prethodili su velikim ulaganjima koja su se dogodila nešto kasnije. Među velikanima se ističe Porsche koji je nedavno povećao svoj udjel s 10 na 15,5 posto.

Nešto prije nego je Porsche povećao svoj udio, u svibnju ove godine u kompaniju je ušao i Hyundai Motor Group, odnosno Hyundai Motor i Kia Motors koji su zajedno uložili 600 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa za ulaganje na Hyundai Motor otpada 474 milijuna kuna odnosno 64 milijuna eura, a na Kia Motors 126 milijuna kuna odnosno 16 milijuna eura. Također, formiralo se tada i tehnološko partnerstvo kojemu će prvi zajednički projekt biti razvoj dva električna vozila visokih performansi do 2020. godine.

Prilikom velike investicije od 600 milijuna kuna južnokorejski automobilski gigant Hyundai Motor Group kupio je vlasnički udio u Rimac Automobilima. Prema riječima Rimca, što se vlasništva tiče, Hyundai je na 11 posto, a Kia Motors na 2,7 posto.

Dosad su Rimac automobili privukli 150 milijuna eura investicija, a kako je nedavno Mate Rimac izjavio, ove godine planiraju još toliko.

19. travanj 2024 02:06