Kompanije
StoryEditor

Grafička i reklamna industrija na slavonski način

23. Rujan 2019.
Saša Ostojić kaže kako imaju više od 5000 klijenata od kojih su najpoznatiji Coca Cola, Mlinar, Žito, Overseas, Pevec, Osječka pivovara, NK Osijek i Saponia.

Grafika, Skripta i Skripta tisak iz Osijeka sestrinske su tvrtke s dugogodišnjom tradicijom na tržištu grafičkih usluga. Danas zapošljavaju 70-ak radnika. Sve je počelo 1998. kada su Saša Ostojić, danas direktor Grafike, i njegov nekadašnji školski kolega, a danas poslovni partner Dalibor Pospišil, otvorili svoju prvu fotokopiraonicu u sklopu tvrtke Skripta. Ideja je došla spontano, znali su da žele pokrenuti posao, a učinilo im se da bi fotokopiraonica bila dobar početak, jer u tom dijelu Osijeka nije bilo usluge kopiranja.

Kasnije su preuzeli tvrtku Grafika. Ostojić za sebe kaže da nije tipičan menadžer, a kada sam ga zamolila da mi pošalje biografiju da se pripremim za razgovor, rekao je da je nema, jer je nikada nije ni za koga pisao – uvijek je znao da želi biti svoj gazda. Iako je sve krenulo iz fotokopiraonice, posao je rastao i danas te tri tvrtke nude široku paletu proizvoda i usluga iz područja grafičke i reklamne industrije od promotivnih i personaliziranih materijala do tiska velikog formata za vanjske površine. Posebno treba istaknuti novu liniju za visokokvalitetni digitalni tisak etiketa na roli (DURST) koja upotrebljava UV ink jet tehnologiju i omogućava brze rokove isporuke za male i srednje naklade etiketa za vinske boce i ostalu ambalažu.

Kako biste predstavili svoja tri poduzeća?

Grafika je tvrtka s tridesetogodišnjom tradicijom. Nudimo usluge pripreme tiska, offset i digitalnog tiska. Izrađujemo etikete za slavonske i istarske vinare, etikete za medare, maslinare. Radimo i idejna rješenja, proizvodimo i tiskamo kartonsku ambalažu, a imamo i dosta kooperanata. Osnovna djelatnost Skripte je najam, prodaja, servisiranje i održavanje fotokopirnih uređaja i ostale uredske opreme. Skripta tisak bavi se izradom reklama, tiskom na majice, digitalnim tiskom velikih formata, izradom svjetlećih reklama, oslikavanjem vozila, dizajnom i tiskom raznih drugih aplikacija.

Kako je tekao proces restrukturiranja Grafike?

S poslovanjem tvrtke bili smo otprije upoznati tako da prilikom preuzimanja u tom dijelu nismo napravili veće izmjene. Svemu je prethodila dugogodišnja poslovna suradnja između Skripte i Grafike. Naime, Grafika je bila korisnik Skriptinih usluga najma digitalnih produkcijskih uređaja za ispis i tako je počela naša suradnja. U međuvremenu smo otkupili 75 posto udjela u Grafici.

Što vam vlasnička povezanost omogućava? Nastupate li zajedno na tržištu i je li i koliko to osnažilo vašu poziciju?

Sve tri tvrtke imaju svoju ponudu, zajedničkim nastupom na tržištu možemo na jednom mjestu ponuditi sve usluge. U nastupima na sajmovima najbolje se očituje naš sinergijski učinak. S vremenom je rastao broj klijenata, tako da danas u sve tri tvrtke imamo više od 5000 klijenata, od kojih su najpoznatiji Coca-Cola, Mlinar, Žito, Overseas, Pevec, Osječka pivovara, NK Osijek i Saponia.

Uz klasičan asortiman, što je novo u ponudi?

U mogućnosti smo ponuditi proces od ideje do realizacije. Naš dizajnerski tim, s produkt dizajnericom na čelu, na inovativan i kreativan način daje prijedloge za izradu logotipa, izgleda ambalaže i promidžbenih materijala. Ukratko, možemo ponuditi cjelokupni asortiman kad je tisak u pitanju.

Koji su vam planovi u sljedećih pet godina? U kojem smjeru vidite svoj daljnji rast?

Svjesni smo činjenice da je biti u vrhu plod dugogodišnjeg i kontinuiranog rada. Naši su djelatnici u velikom dijelu zaslužni za uspjeh, tako da dosta polažemo u njihovu obuku i razvoj, ali i u motivaciju i opuštanje. Želimo zadržati kvalitetu, tako da kupci i nadalje u nama imaju pouzdanog partnera. Sve naše aktivnosti usmjerene su upravo u tom smjeru, zadržati postojeću kvalitetu usluge, imati zadovoljne zaposlenike i funkcionirati kao jedna velika obitelj. 

16. travanj 2024 03:40