25. studeni 2019.

HOPS i Siemens potpisali 105 milijuna kuna vrijedan ugovor u sklopu projekta SINCRO.GRID

predsjednik Uprave HOPS-a Tomislav Plavšić i predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska Medeja Lončar   

Predstavnici Hrvatskog operatora prijenosnog sustava  i Siemensa potpisali su ugovor „Izgradnja SVC postrojenja u TS Konjsko“ o ugradnji opreme koja će omogućiti upravljanje tokovima jalove snage u južnom dijelu hrvatske prijenosne mreže. U sklopu implementacije europskog projekta naprednih mreža “SINCRO.GRID”, u Zagrebu je potpisan ugovor „Izgradnja SVC postrojenja u TS Konjsko“ između HOPS-a i Siemensa. Vrijednost Ugovora iznosi 104,9 milijuna kuna s rokom izvršenja od dvadeset i četiri  mjeseca.

Ugovor je u ime HOPS-a potpisao Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave, a u ime Siemensa predsjednica Uprave, Medeja Lončar, direktor Smart Infrastructure Hrvatska, Krunoslav Brekalo i voditeljica financija Smart Infrastructure Hrvatska, Nataša Novosad.

Ugovor obuhvaća izradu dokumentacije za proizvodnju, proizvodnju, transport, ugradnju i puštanje u pogon statičkog kompenzatora (SVC) snage 250 Mvar po sistemu ključ u ruke. Vrijednost navedenog Ugovora iznosi 104,9 milijuna kn, s rokom izvršenja od 24 mjeseci. Sklapanjem ovog najznačajnijeg Ugovora moguće je smatrati završnim dijelom pripreme, te slijedi implementacija SINCRO.GRID projekta.

- SINCRO.GRID je trenutno HOPS-ov najveći investicijski projekt koji se nalazi u fazi implementacije. Zbog kompleksnosti projekta kako u vidu predloženih modernih tehničkih rješenja (VSR, SVC, DTR, VCBCC) tako i u broju lokacija na kojima su planirane aktivnosti (TS Konjsko, TS Melina, TS  Mraclin, DV 220 kV Brinje-Konjsko, DV 220 kV Senj-Melina, DV 220 kV Zakučac-Konjsko, NDC) SINCRO.GRID projekt je podijeljen na 6 nabava (ugovora) značajnije vrijednosti, a sve u cilju fleksibilnijeg i učinkovitijeg upravljanja projektom - izjavio je Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HOPS-a. Istaknuo je da u okviru projekta  SINCRO.GRID  prepoznaju Siemens d.d. Zagreb kao značajnog  partner koji može ponuditi prokušana tehnička rješenja uz kompetitivnu cijenu.

Prilikom potpisivanja ugovora, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska je izjavila kako Siemens ima dugogodišnje iskustvo u rješavanju energetskih prilika u prijenosnoj mreži na svjetskoj razini koje će primijeniti i u ovom projektu.

- Izuzetno nam je drago što će Siemens Hrvatska biti sudionik ovog projekta koji je od velike važnosti za prijenosni elektroenergetski sustav Hrvatske i šire - rekla je Lončar

Podsjetimo, projekt naprednih mreža 'SINCRO.GRID' nastao je dugogodišnjom suradnjom hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnih i distribucijskih sustava, a cilj projekta je rješavanje izazova u vođenju elektroenergetskog sustava  i otklanjanju zagušenja u mreži, čime se omogućuje određena razina sigurnosti rada elektroenergetskog sustava i osiguravaju se preduvjeti za prihvat novih OIE.