Korona i biznis
18. veljača 2020.

Hrvatski telekom: Ukupni prihod u 2019. manji za 79 milijuna kuna, dividendu će predložiti za mjesec dana

U odnosu na 2018. godinu, sveukupni konsolidirani neto prihod za 2019. godinu je za 79 milijuna kuna tj. za jedan posto niži i iznosi 7,7 milijardi kuna. Unutar toga ostvaren je rast prihoda u područjima Mobilnih telekomunikacija, TV-a i Sistemskih rješenja. EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova u 2019. godini iznosi 2,9 milijardi kuna te je za 4,1 posto niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uglavnom zbog povećanih materijalnih i roaming troškova te troškova osoblja. Zadržana je visoka marža EBITDA-e nakon najmova na razini od 37,7 posto.

Hrvatski Telekom uložio je 1,9 milijardi kuna u infrastrukturu i razvoj inovativnih usluga, što je za 4,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Hrvatski Telekom nastavio je s kapitalnim ulaganjima u mobilnu i fiksnu širokopojasnu mrežu s ciljem osiguranja dostupnosti tehnologije u svakom kutku Hrvatske, tako da svi građani mogu imati jednaku mogućnost za kvalitetan život, stopji u priopćenju. 

Krajem 2019. godine uspješno je završen program modernizacije radijske pristupne mreže. Radijska oprema zamijenjena je na 1.960 lokacija, a dodatno je zamijenjeno ili modernizirano 1.469 krovnih antenskih stupova i tornjeva. Modernizacija je omogućila dostupnost LTE-a na gotovo svim lokacijama HT-ove mobilne mreže (98%), čime je omogućen trostruko veći kapacitet i 75 posto veća propusnost u odnosu na kapacitet mreže prije modernizacije.

Osim poboljšanja performansi 4G-a, modernizacija je osigurala preduvjete za uspješno uvođenje 5G mreže. Pokrivenost stanovništva 4G mrežom u mobilnoj mreži u zatvorenom prostoru iznosi 89,1 posto, a u otvorenome je dosegla 99,4 posto. Nastavilo se s povećanjem brzine 4G mreže na brzine preuzimanja do 350 Mbit/s za 79 posto stanovništva i na brzine preuzimanja do 300 Mbit/s za špošest posto stanovništva.

HT je uspostavio probnu 5G mrežu koja je integrirana u stvarno proizvodno mrežno okruženje. U 2019. je sveukupno implementirano 19 baznih postaja, od čega 9 u 4. kvartalu, uključujući izgradnju za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Uspostavljena probna mreža bit će u 2020. godini iskorištena za testiranje i pokazivanje praktičnih koristi 5G mreže. Hrvatski Telekom je prvi na hrvatskom tržištu instalirao testnu 5G baznu postaju u Samoboru, a nakon toga je instalirao nekoliko testnih 5G lokacija diljem zemlje.

U 2019. godini fokus modernizacije fiksne pristupne mreže nove generacije (NGA) bio je na optičkim mrežama, uz pokrivanje dodatnih 50.100 kućanstava FTTH tehnologijom u 4. kvartalu. Ukupna pokrivenost optikom do stana (FTTH) povećala se na 280.358 kućanstava. Dodatno, tijekom 2019. provedene su dodatne intenzivne aktivnosti vezano za hibridni pristup za korisnike koji su izvan dosega fiksnih mreža velikih brzina. Krajem 2019. godine je 110.356 korisnika dobilo veće brzine kroz hibridni pristup.

Tijekom 2019. godine Društvo je na Zagrebačkoj burzi steklo 453.318 dionica Društva, što predstavlja 0.6 posto izdanog temeljnog kapitala, odnosno, s danom 31. prosinca 2019. HT sveukupno drži 453.318 dionica Društva. Za ovo stjecanje vlastitih dionica u 2019. godini Društvo je isplatilo protuvrijednost od 73 milijuna kuna. Program stjecanja vlastitih dionica Društva odvija se uz redovnu politiku dividende društva, što jasno ukazuje na namjeru Društva da vrati vrijednost svojim dioničarima.

HT će objaviti prijedlog dividende 12. ožujka 2020., zajedno s revidiranim godišnjim rezultatima Društva.

U okviru strategije restrukturiranja netemeljnog poslovanja HT-a, u studenome 2019. je s društvom Uniline d.o.o. sklopljen Ugovor o prijenosu i prodaji poslovnog udjela kojeg HT holding d.o.o. drži u društvu E-tours d.o.o. Transakcija je zaključena 31. prosinca 2019.

- Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, nastavljamo s donošenjem tehnologije u svaki kutak Hrvatske kako bismo osigurali da svi naši građani imaju jednaku priliku za kvalitetan život. Uložili smo dosad najviši iznos kapitalnih ulaganja u zadnjih 10 godina, uz stalnu transformaciju prihoda od usluga, uz porast korisničke baze širokopojasnog pristupa i TV-a te povećavajući prosječan prihod po korisniku mobilnih usluga, nudeći korisnicima “više za više”. Ulaganje u našu mobilnu mrežu omogućilo nam je da trostruko povećamo kapacitet mreže i povećamo brzinu za korisnike za 75% u odnosu na status prije modernizacije. Omogućili smo dostupnost usluga 4G mobilne mreže na cijelom području Hrvatske, te smo na taj način stvorili infrastrukturne preduvjete za ruralni razvoj, kao i omogućili dostatan kapacitet tijekom turističke sezone. Osim toga, nova modernizirana oprema je spremna za 5G. Ponosan sam i na Partnerske sporazume koje smo sklopili s lokalnom i regionalnom samoupravom, kojima smo se obvezali izgraditi optiku za 135.000 korisnika diljem Hrvatske - rekao je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma  komentirajući nerevidirane poslovne rezultate.