22. lipanj 2020.

HSTec iz Zadra proizvodi autonomnu robotsku stanicu

Robotska stanica   

HSTec iz Zadra dobio 1,8 milijuna bespovratnih sredstava za inovaciju na globalnom tržištu automobilske industrije

Tvrtka HSTec iz Zadra dobila je na natječaju Inovacije u S3 područjima 1,8 milijuna kuna za razvoj novog proizvoda u segmentu automobilske industrije. Riječ je projektu „Inovacija organizacije poslovanja tvrtke HStec d.d. u cilju komercijalizacije globalno inovativnog proizvoda HSR-VMS“ ukupne vrijednosti 4,9 milijuna kuna, a trajat će 18 mjeseci.

Tvrtka HSTec već 23 godina posluje na specijaliziranom i vrlo uskom tržišnom segmentu pogonske tehnike i robotske automatizacije. Kroz provedbu projekta očekuju povećanje prihoda od prodaje za 12,5% te povećanje broja zaposlenih kroz otvaranje šest novih radnih mjesta.

Cilj projekta je priprema za proizvodnju i komercijalizaciju novog, inovativnog proizvoda - autonomne robotske stanice za automatizaciju proizvodnje i kontrole automobilskih dijelova - HSR-VMS (HSTec Robotic station - Visual Measuring System). Ovaj inovativni proizvod doprinosi poboljšanju učinkovitosti u proizvodnom procesu i smanjenom rasipanju resursa zbog nedovoljno povezanih proizvodnih procesa.

Inovativna autonomna  robotska stanica radi u integraciji s obradnim CNC strojem, automatizira proizvodnju dijelova u serijskoj proizvodnji i istovremeno mjeri geometriju i površinsku obradu dijelova i to uz pomoć vizijske kontrole (napredne kamere) te izrađuje mjerne protokole. Cijeli proces se odvija bez prisutnosti ljudskog operatera, a stupanj kontrole proizvedenih dijelova je znatno viši nego što je moguće dobiti konvencionalnim metodama kontrole.

„U našem poslovanju fokusirani smo na visoko specijaliziran globalni tržišni segment u kojem kupci iz različitih sektora proizvodnje zahtijevaju potpuno prilagođena tehnička rješenja poput robotskih ruku ili komponenti obradnih strojeva. Naše tržište na kojem poslujemo je globalno tržište automobilske industrije te je proizvod koji je predmet komercijalizacije ujedno i globalna inovacija. Kad govorimo o inovativnosti, novi proizvod predstavlja značajno unaprjeđenje u odnosu na postojeća rješenja na svjetskom tržištu. Naime, osnovni trend je razvoj inovativnih fleksibilnih, modularnih i konkurentnih proizvoda visoke dodatne vrijednosti sa elementima koje zahtjeva nova Industrija 4.0.  Jedan od takvih proizvoda je upravo naš novi inovativni sustav HSR-VMS“, istaknuo je Željko Goja, predsjednik Nadzornog odbora i savjetnik za razvoj u kompaniji.

Provedbom ovog  projekta HSTec lanira provesti inovaciju organizacije poslovanja koristeći Lean Business System metodu koja predstavlja novu organizacijsku metodu u proizvodnom procesu tvrtke kako bi značajno unaprijedili proizvodne procese i povećali učinkovitost.

Projekt je usklađen s S3 tematskim područjem Promet i mobilnost, podtematsko područje Proizvodnja dijelova i sustava visoke dodane vrijednosti za cestovna i željeznička vozila.