Kompanije
StoryEditor

Institut IGH: Korak do izlaska iz predstečajne, milju od čvrstih temelja

20. Rujan 2019.

U posljednje su vrijeme iz Instituta IGH zaredale objave o potpisivanju novih poslovnih ugovora, a najnovija je o ugovoru koji bi ta kompanija trebala potpisati s Upravom za ceste Gruzije u vrijednosti 40 tisuća eura, gdje je tamošnja podružnica Instituta IGH odabrana na natječaju. I rumunjska Državna uprava za upravljanje cestovnom infrastrukturom dodijelila je u lipnju posao IGH-u vrijedan 3,43 milijuna eura za projektiranje, a ne treba ispustiti iz vida ni nedavno dobiveni posao nadzora gradnje Termoelektrane Banovići (BiH) vrijedan 7,15 milijuna eura. U tom poslu IGH je dio konzorcija STEAG Energy Services GmbH i SGS Beograd.

Oliver Kumrić, predsjednik Uprave Instituta IGH, kaže da je obujam novih ugovora ove godine znatno povećan, za čak 162 posto u odnosu na prvu polovicu 2018. godine, a njihova je vrijednost 121,7 milijuna kuna.

Lani pali izvozni poslovi

No lani je ova tvrtka ostvarila manji prihod nego prethodnih godina, kako primjećuje Darko Petrinec iz konzultantske tvrtke Denves Consulting. Petrinec je analizirao poslovanje kompanije istaknuvši da je prema revidiranim i konsolidiranim podacima sa Zagrebačke burze lanjski prihod iznosio 196,7 milijuna kuna, što je za čak 18,1 posto manje nego u 2017. Doduše, u kompaniji navode samo prihod od Instituta IGH (bez tvrtki kćeri) od 185,6 milijuna kuna, ali tu je pad od 15 posto. Kao razlog navode se jednokratne prihodovne stavke u 2017., koje su bile veće nego u 2018., te dinamika izvršenja inozemnih projekata. No ono što je najvažnije, 34,3 posto prihoda ostvareno je u inozemstvu, što je također pad za nekoliko postotaka u odnosu na 2017. kada je (kako je govorio tadašnji direktor Ivan Paladina) prihod iz inozemstva iznosio gotovo 40 posto.

image
Sergej Gljadelkin
foto

Unatoč svemu, gledajući cijelu grupu, a ne samo matičnu kompaniju, bila je to ipak najbolja godina unazad zadnjih nekoliko, jer je gubitak iznosio samo 4,2 milijuna kuna (u 2017. gubitak je iznosio 12,3 milijuna kuna), iako je, napominje Petrinec, kompanija ostvarila dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) u iznosu od 13,5 milijuna kuna. Razlog boljeg poslovanja su manji rashodi, unatoč tome što su radnicima, kako stoji u izvještaju o poslovanju, čak i nešto povećane plaće.

– Usprkos blagom rastu EBITDA-e, znatan pad prihoda tijekom 2018. i visoki novčani izdaci namijenjeni podmirenju obveza proizašlih iz predstečajne nagodbe stavljaju velike izazove na kompaniju u budućnosti. Uprava u godišnjem izvještaju za 2018. navodi kako prvi kvartal ove godine nosi pozitivne trendove i više ugovorenih poslova, uz bolju prosječnu profitabilnost ugovora, što bi, povrh prodaje založene imovine i udjela u povezanim društvima, trebalo pozitivno utjecati na poslovanje u budućnosti te smanjenje izazova koji su pred njima – zaključuje Petrinec.

Duhovi prošlosti

U prvom polugodištu ove godine prihodi Instituta IGH iznosili su 72,9 milijuna kuna, deset posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Riječ je o tvrtki bez tvrtki kćeri koja je nakon niza godina napokon ostvarila dobit (1,3 milijuna kuna), iako je konsolidirani izvještaj pokazao da tvrtka s dvadesetak pridruženih poduzeća još uvijek posluje s minusom od 4,2 milijuna kuna. Iako pred kompanijom stoji veliki izazov u sljedećem razdoblju jer unatoč pomaku još uvijek otplaćuje dug iz predstečajne nagodbe, daleko od toga da je njezina perspektiva crna.

Zapravo bi tvrtka bila dosta stabilna da nije duhova iz prošlosti koji je još 'proganjaju'. Zato je nužan oprez kod potencijalnih ulagača (koji se ne naziru), ali ih može ohrabriti podatak da je u prvih šest mjeseci, kažu u kompaniji, ostvarena neto dobit Instituta IGH (bez tvrtki kćeri) od 8,1 milijun kuna. Postoje mišljenja da će Institut IGH za najdulje godinu dana podmiriti svoje obveze iz predstečajne nagodbe, iako time neće biti riješeni svi problemi – naime, kompanija će trebati svježeg novca za novi zamah. 

Cijelu analizu poslovanja Institua IGH pročitajte u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera. 

18. travanj 2024 14:48