Kompanije
StoryEditor

Iz tvrtke Rasco stigao potpuno domaći proizvod vrijedan do 100 tisuća eura

12. Rujan 2019.
foto Dražen Lapić

Tvrtka Rasco predstavila je u Zagrebu svoj najnoviji proizvod – prvu samohodnu kompaktnu čistilicu Lynx. Riječ je o potpuno domaćem proizvodu namijenjenom čišćenju urbanih sredina, a njegova će cijena iznositi između 80 i 85 tisuća eura s osnovnom opremom, pa do sto tisuća eura.

Predsjednik Uprave Ivan Franičević tokom prezentacije vozila izrazio je nadu da će komunalne tvrtke u Hrvatskoj naći interes za njihovo novo vozilo te dodao da će ga kroz Rascovu distributivnu mrežu ponuditi tvrtkama na više od 40 tržišta svijeta, kamo Rasco već izvozi više od 70 proizvoda i ostvaruje 80 posto od ukupnog prihoda. Rekao je da će Lynx biti jedan od nositelja budućeg razvoja kompanije.

– Kompaktne čistilice nam otvaraju put i prema novim tržištima na kojima do sada nismo bili zastupljeni. Lynx je zbog svojih kompaktnih dimenzija, autonomije rada, okretnosti, učinkovitosti, udobnosti i jedinstvenih tehničkih rješenja trenutno najnaprednija kompaktna čistilica na tržištu. Uz sve to i izvrsno izgleda, što ga svrstava u sam vrh ponude kompaktnih čistilica, rekao je Franičević.

O tehničkim karakteristikama vozila govorio je i voditelj razvoja Lynxa Marko Kolar napomenuvši da ovo vozilo ima najveći rezervoar od svih sličnih njemu, a rally vozač Juraj Šebalj se javio video-linkom iz samog vozila kojeg je vozio po gradu pokazujući što sve ono može.

Na prezentaciji su bili i pomoćnik ministra gospodarstva Damir Juzbašić i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Filip Ćurko te osnivači tvrtke Frane Franičević i Darko Paviša koji su 1990. pokrenuli posao u garaži, a danas u modernim pogonima imaju 400 zaposlenih s prosjekom godina 35. Rasco će u razdoblju od 2018. do 2020. investirati u proizvodnju 75 milijuna kuna, a jedan od najvažnijih proizvoda kojeg još razvijaju u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva je novi Linx na električni pogon. Očekuje se da će biti predstavljen početkom slijedeće godine.

24. travanj 2024 08:55