Kompanije
StoryEditor

Mercator prodaje Super Konzum u Radničkoj da bi smanjio svoj dug

16. Rujan 2019.
Super Konzum Radnička

Prošle je godine trgovački lanac Mercator počeo s prodajom nekretnina u svom vlasništvu kako bi na taj način smanjio ukupnu zaduženost i popravio uvjete financiranja i refinanciranja. Tako je lani u Sloveniji svoje nekretnine Mercator prodao austrijskoj Supernovi, a sada traže investitore za kupovinu trgovačkih centara u regiji, tj. u Srbiji, BiH i u Hrvatskoj. Riječ je o 12 nekretnina od kojih su četiri u Hrvatskoj. Na bubnju su se našle nekretnine najveće Konzumove trgovine – Super Konzuma u Radničkoj cesti, Salona Mall u Solinu, K centar Fiume u Rijeci i K centar Šijana u Puli.

Ova ‘akcija’ je započela prošle godine kada su iz Mercatora krenuli s takozvanim ‘sale nad lease back’ principom u Sloveniji, a sada je na red došla i naša regija – kazali su iz Fortenova grupe.

Treba naglasiti da će se zadržavati djelatnosti trgovine koje su u dugoročnom najmu, što znači da će, primjerice, Konzum u Radničkoj neometano nastaviti s poslovanjem.

Sale and lease back

Takvi se poslovni potezi u hrvatskom jeziku nazivaju povratnim zakupom ili lizingom: ‘Engleska sveza ‘sale and lease back’ ili skraćeno ‘leaseback’ označuje financijsku transakciju u kojoj se neka imovina prodaje te nakon toga uzima u zakup (lizing) kako bi se prijašnji vlasnik njome i dalje mogao koristiti. Umjesto engleskoga naziva ‘sale and lease back’ koji doslovno znači ‘prodaj i ponovno zakupi’, bolje je upotrijebiti hrvatski naziv ‘povratni zakup’ ili ‘povratni lizing’.’ Laički rečeno, vlasnik tvrtke kupi tri poslovna prostora u koje smjesti Konzum, proda ih osobi X i onda toj istoj osobi X plaća najam, a u tim istim prostorima i dalje posluje Konzum.

16. travanj 2024 12:44