Kompanije
StoryEditor

MOL Grupa povećala očekivane rezultate za 2019. nakon robusnih rezultata u trećem tromjesečju

31. Listopad 2019.
MOL Grupa je u četvrtak objavila financijske rezultate za treće tromjesečje 2019. Unatoč slabijem makroekonomskom okruženju i mnogo nižim cijenama nafte i plina, snažna EBITDA ostvarena u trećem tromjesečju omogućila je MOL Grupi da poveća očekivane rezultate za 2019. na ‘oko 2,4 milijarde dolara‘ s prethodnih ‘oko 2,3 milijarde dolara‘.

EBITDA Upstreama je u trećem tromjesečju pala na 235 milijuna dolara, što odražava niže cijene nafte i znatno niže cijene plina. Proizvodnja ugljikovodika blago se smanjila, za 1 posto u odnosu na treće tromjesečje prethodne godine i iznosi 107.500 barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd), međutim proizvodnja od 112 tisuća boepd u prvih devet mjeseci ove godine ostaje iznad očekivanih godišnjih rezultata.

Čista CCS EBITDA Downstreama narasla je za 4 posto na 272 milijuna dolara u trećem tromjesečju, zahvaljujući oporavku rafinerijskih marži koje su bile smanjene u prvom polugodištu 2019. Potražnja za motornim gorivom nastavila se povećavati za 3 posto u relevantnoj regiji Srednje i Istočne Europe te je poduprla rezultate Downstreama. Na MOL-ovom najvećem organskom ulaganju u povijesti, postrojenju za poliol, radovi su ubrzali u trećem tromjesečju te napreduju prema planu.

Djelatnost Usluge kupcima dosegnula je novi najviši tromjesečni rezultat od 161 milijun dolara što je porast od 10 posto u odnosu na isti period prošle godine, zahvaljujući jačanju marži na gorivo i negorivo te trendu snažne regionalne potražnje za gorivom. MOL-ov koncept Fresh Corner nastavlja se širiti te je broj maloprodajnih mjesta koja imaju Fresh Corner narastao sa 615, koliko ih je bilo prije godinu dana, na 794.

EBITDA Plinskog poslovanja dosegla je 27 milijuna dolara u trećem tromjesečju, što je 8 posto više nego prije godinu dana

- Naš otporni, integrirani poslovni model omogućio nam je da u prvih devet mjeseci povećamo očekivane rezultate čiste CCS EBITDA-e na oko 2,4 milijarde dolara (s oko 2,3 milijarde dolara). Također nastavljamo generirati pozitivan pojednostavljeni slobodni novčani tok te u potpunosti financirati čak i gotovo udvostručena organska ulaganja, dok napredujemo s našim strateškim transformacijskim projektima. Izgradnja postrojenja za poliol nastavlja se po planu i u rokovima, glavni građevinski radovi pojačani su u trećem tromjesečju, a ukupna izvedenost projekta prelazi 35 posto, komentirao je rezultate Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

26. travanj 2024 15:32