Kompanije
StoryEditor

Nova investicija - JGL ostvaruje 69 posto ušteda u električnoj energiji

10. Rujan 2019.
JGL

Zahvaljujući dodijeljenim sredstvima u sklopu poziva 'Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama' Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, domaća farmaceutska tvrtka JGL je ostvarila 69 posto ušteda u električnoj energiji kroz četiri realizirane cjeline, stoji u priopćenju.

Riječ je o izgradnji fotonaponske elektrane, rekonstrukciji krova, zamjeni rashladnika te primjeni novog sustava pripreme tople vode. Unutar cjelokupnog proizvodno-skladišno-logističkog kompleksa JGL Pharma Valley na Svilnom ostvareno je 3,1 posto uštede u električnoj energiji, a implementacijom će se ostvariti ukupno smanjenje emisije stakleničkih plinova za ekvivalent od 55,8 tona godišnje.

- Jedna od prilika za poboljšanje energetske učinkovitosti je i ova suradnja s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, s čijim smo posredničkim tijelima ostvarili izuzetnu suradnju, osobito s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zahvaljujući njihovoj stručnosti i profesionalnosti u ulozi posrednika te našim angažmanom u vođenju, priveli smo projekt kraju, ističe Mate Poropat, izvršni direktor za Farmaceutsko-tehničke operacije JGL-a.

Ugovor koji obuhvaća spomenute četiri cjeline povećanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije vrijedan je ukupno četiri milijuna kuna , a dio koji se osigurava iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 2,5 milijuna kuna.

Cijela investicija u ove četiri cjeline bi se, uštedama u energiji, ne uzimajući u obzir indirektne benefite, trebala vratiti za 8,5 godina, što je vrlo povoljan period za ovaj tip ulaganja.

- S obzirom na iskustvo u realiziranim projektima, kao i dobru suradnju s posredničkim tijelima, JGL planira i dalje aktivno nastaviti koristiti namjenska sredstva iz EU za energetske projekte. U slučaju otvaranja novoga natječaja, planiramo se kandidirati s novim projektima, s obzirom na naš dugoročni cilj da cijeli kompleks JGL Pharma Valley tijekom sunčanih dana svu potrebnu električnu energiju dobiva iz energije sunca. Ima dakako još i niz drugih inicijativa kao što je, primjerice, zamjena rasvjete u proizvodnim i uredskim prostorima, kao i zamjena uređaja s energetski efikasnijima, zaključuje Poropat.

16. travanj 2024 02:00