Kompanije
StoryEditor

Primjer rasta akvizicijom: Primacošped preuzeo Tri mare i dobio ono što mu je nedostajalo

01. Studeni 2019.
Petar Šimić

Obiteljsko poduzeće Primacošped osnovano je 1990. kad je vlasnica, obitelj Šimić, prepoznala neiskorištenu nišu za razvoj poslovanja na tržištu međunarodne trgovine, međunarodnog transporta i špedicije. Posao se razvijao u tri odvojena poslovna subjekta, specijalizirana za tri navedena segmenta poslovanja do 2009. kad obitelj Šimić prodaje trgovački dio biznisa, konsolidira tvrtku i sve poslovne aktivnosti povezuje u jedno usko specijalizirano poduzeće Primaco, koje je u svojoj suštini trebalo postići visoku konkurentnost na tržištu međunarodnog transporta i špedicije.

Istodobno s razvojem poslovanja Primaca, stariji sin Petar Šimić, nakon završenog studija ekonomije, 2006. započinje svoju karijeru u Deloitteu Hrvatska. Htio je, kaže, upoznati način poslovanja u različitim industrijama i razviti svoje analitičke vještine, što se naposljetku pokazalo kao vrlo važno iskustvo. U obiteljsko poduzeće uključuje se kod prodaje dijela biznisa 2009., a nakon toga preuzima i upravljanje poduzećem.

U posljednjih deset godina koliko upravlja kompanijom susreo se s brojnim poslovnim izazovima, a jedan od najvažnijih dogodio se početkom 2017. – akvizicija obiteljskog poduzeća Tri mare iz Rijeke, specijaliziranog za organizaciju transporta robe morskim putem, točno ono što je Primacu nedostajalo i gdje je bilo 'najtanji'. Preuzeto poduzeće značilo je za Šimićevo obiteljsko poduzeće povećanje prihoda, broja zaposlenih i opsega aktivnosti za oko 15 posto. Nije to bila jednostrana odluka sama po sebi, prisjeća se Šimić, Primaco je prepoznao priliku za akviziciju, dobro je sve izanalizirano i tek se zatim krenulo u kupnju drugoga poduzeća.

Detaljnu priču o spajanjima i akvizicijama možete pronaći u Temi tjedna 'Male tvrtke u preuzimačkom naletu' u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.

18. travanj 2024 23:48