Kompanije
StoryEditor

Projektant usluga u oblaku najtraženije zanimanje današnjice

06. Listopad 2019.
Rainer Strack
Opsežno istraživanje trendova na tržištu rada u SAD-u pokazalo je velik rast potražnje za stručnjacima u tehnološkom sektoru, ljudskim resursima te u sektoru osobnih usluga, kao što su fitness-treneri

Globalna konzultanska kuća Boston Consulting Group (BCG) nedavno je u suradnji s ​Burning Glass Technologiesom, tvrtkom koja se bavi analizom tržišta rada, objavila najopsežnije istraživanje trendova na tržištu rada, analiziravši u posljednje tri godine čak 95 milijuna internetskih oglasa za posao u Sjedinjenim Američkim Državama. Izvješće 'Kakvi su trendovi s poslovima i vještinama' pokazalo je velike promjene na tržištu rada kojima će se korporacije, vlasti i pojedinci morati prilagoditi u novim strategijama zapošljavanja.

– Nijedno istraživanje tržišta rada do sada nije bilo tako statistički opsežno i iscrpno. Razmotrili smo veličinu i rast potražnje tijekom trogodišnjeg razdoblja te prepoznali poslove i vještine koji su od 2017. do 2018. najbrže rasli – izjavio je Rainer Strack, izvršni direktor i viši partner u BCG-u te koautor izvješća.

Poslovi za koje je broj oglasa rastao više od četrdeset posto na godinu uključuju usluge u oblaku (kao što su viši projektant usluga u oblaku ili razvojni inženjer za Microsoft Azure), automatizaciju poslovanja, administratore za Jiru te projektante kibernetičke sigurnosti. Nagli rast nije zabilježen samo u tehnološkom sektoru – i oglasi za stručnjake za organizacijsku socijalizaciju (engl. onboarding) i koordinatore za talente porasli su za više od pedeset posto.

Lani je bilo čak četrnaest puta više oglasa za poslove koji zahtijevaju vještine vezane uz računalstvo u oblaku nego za projektante usluga u oblaku. Potražnja za takvim vještinama uključivala je širok raspon zvanja, od softverskih programera, podatkovnih znanstvenika do proizvodnih menadžera. Ono što su nekad bile tehnologije specifične za pojedine tržišne niše, sada postaje standard. Poslovi koji brzo rastu, za kojima je potražnja u oglasima porasla za više od dvadeset posto na godinu, uključuju pozicije na tržištu nekretnina, hotelske recepcionare, voditelje intervjua, operatere računalno navođenih strojeva te poslove u proizvodnji zrakoplova.

Srećom, nije svim poslovima starih tehnologija suđeno da nestanu. Izvješće pokazuje da osobne usluge, kojima pripadaju fitness-treneri, stručnjaci za skrb o djeci ili njegovatelji, bilježe izniman rast. Uz to je zabilježen znatan porast potražnje za vozačima kamiona. Vozači su sigurni, barem dok tehnologija autonomne vožnje ne preuzme glavnu riječ.

18. travanj 2024 23:21