Kompanije
StoryEditor

Prvo plinarsko društvo (PPD) otkupljuje dug Dalekovoda

16. Prosinac 2019.

Prvo plinarsko društvo (PPD) otkupljuje dug Dalekovoda. Informacija je to koja je Lideru potvrđena iz dva neovisna izvora. Naime, kako neslužbeno saznajemo, PPD pregovara oko otkupa duga. Štoviše, navodno je ta transakcija riješena, odnosno dug je otkupljen. 

Poslali smo upit Upravi Dalekovoda, na čijem čelu je Tomislav Rosandić, s pitanjem - je li Uprava Dalekovoda dobila informaciju o ustupu duga PPD-u, a odgovorili su da 'kao kompanija listana na Zagrebačkoj burzi, Dalekovod u svom poslovanju poštuje odredbe Zakona o tržištu kapitala i druge primjenjive propise te u skladu s tim redovito objavljuje relevantne informacije vezane uz poslovanje koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu financijskog instrumenta uvrštenog na uređeno tržište'.

Iz PPD-a, odnosnosno iz grupacije Energia naturalis na pitanje pregovaraju li s Dalekovodom oko otkupa duga te 'ulaze' li u vlasničku strukturu Dalekovoda, nisu pismeno odgovorili. Samo su kratko poručili kako nikada nisu niti će ikada biti suvlasnik Dalekovoda. 

Sada se tu otvaraju mnoga pitanja, najviše ona špekulativna. Naime, možda ENNA grupa neće izravno biti suvlasnik, odnosno dioničar Dalekovoda, ali možda budu jednom bili vlasnici tvrtke Konsolidator koja je gotovo 61-postotni vlasnik. Podsjetimo, početkom 2014. godine Konsolidator, što je tvrtka koju su osnovali Fond za gospodarsku suradnju Nexus FGSZagreb Montaža, dokapitalizirao je Dalekovod sa 150 milijuna kuna. A dvije godine prije toga, Dalekovod je zbog problema morao u postupak predstečajne nagodbe. A to jer bio prvi veliki slučaj predstečajne nagodbe i na njemu su se 'lomila mnoga koplja'. Ipak, Dalekovod se uspio 'isčupati'.

Ono što je ključno u cijeloj priči jest da je prošlo pet godina otkada je Konsolidator postao suvlasnik Dalekovoda i sada dolazi vrijeme za prodaju. Naime, kao i kod svih private equity fondova, ulagačka strategija traje u pravilu između pet i sedam godina. U tom razdoblju kompanija u kojoj je PE fond se restrukturira i priprema za prodaju novome vlasniku, u većini slučajeva je riječ o strateškom partneru.

Iako PPD, odnosno ENNA grupa, kako kažu, nisu niti će biti suvlasnik Dalekovoda, postavlja se pitanje koja je funkcija odnosno što znači otkup tog duga. Prema nerevidiranim nekosolidiranim podacima Dalekovoda sa Zagrebačke burze, na dan 30. rujna imaju 405,8 milijuna kuna dugoročnih obveza od čega su 340 milijuna obveze prema bankama i drugim financijskim institucijama te 369,7 milijuna kuna kratkoročnih obveza od čega se 159 milijuna odnosi na obveze prema dobavljačima. Što je i koliko od toga otkupljeno, nije nam poznato. 

PPD, odnosno tvrtke unutar ENNA grupe vlasnici su mnogobrojnih tvrtki. Tako je pretvaranjem duga u vlasnički udio (zajedno s Inom), tvrtka Pave Vujnovca postala suvlasnik tvrtke Terra mineralna gnojiva koja je 55-postotni vlasnik Petrokemije. 

Energia Naturalis je najveći pojedinačni dioničar Luke Ploče s udjelom od 36,15 posto. 

Pavo Vujnovac je prema posljednjim podacima SKDD-a najveći pojedinačni dioničar Peveca (36,62 posto). Vlasnik je postao 20. rujna ove godine, a do tog dana najveći pojedinačni dioničar bila je Energia Naturalis

19. travanj 2024 06:51