• Pratite nas na:
10. rujan 2019.

Srpski ‘kralj šećera‘ Miodrag Kostić smijenio direktora Skiper resorta Nikolu Avrama

Miodrag Kostić    foto Dražen Lapić

Jelena Baronik nova je i jedina članica Uprave tvrtki SKIPER HOTELI i REZIDENCIJA SKIPER iz Savudrije (Umag) umjesto Nikole Avrama, koji je opozvan nakon nepunih 15 mjeseci koje je proveo na čelu tih tvrtki.

SKIPER HOTELI i REZIDENCIJA SKIPER, preko kojih se upravlja cijelim Skiper Resortom s luksuznim hotelom Kempinski Adriatic, prošle su godine ostvarili zajedno 89 milijuna kuna prihoda, što je 4,7 posto više nego godinu ranije, a ostvaren je i plus od 28 milijuna kuna.

Savudrijski Skiper Resort od 2017. je u vlasništvu MK GROUPA. Ovaj holding Miodraga Kostića ima 75 kompanija koje zapošljavaju 7.000 ljudi u regiji. Kostić je imao velike ambicije u Hrvatskoj, prvenstveno u poljoprivredi i proizvodnji hrane, što je i logično, s obzirom da njegove tvrtke ostvaruju trećinu srpskog izvoza hrane. Svojedobno je srpski 'kralj šećera' spominjao projekt ujedinjavanja industrije šećera Srbije i Hrvatske, pregovarao je s Podravkom, s kojom se namjeravao udružiti, bio je zainteresiran i za Belje i Vupik, pa za slovenski Mercator…

Jednu od velikih 'integracijskih' regionalnih ideja predložio je prije pet godina u Novom Sadu. Riječ je (bila) o udruživanju srodnih kompanija u regiji – Agrokora, MK grupe, Atlantica, Nektara i Podravke. Kostić je već smislio i da će se nova megakompanija nazvati akronimom AMANP.

Ove godine MK GRUPA je, prilikom proslave 35-obljetnice poslovanja, najavila da će u sljedećih pet godina uložiti 500 milijuna eura u sektore poljoprivrede, bankarstva i turizma u jugoistočnoj Europi.