Kompanije
StoryEditor

Zašto Kappa Star i MI Braća Pivac radnicima šalju ponude, a ne mogu imati udjel u Kraš ESOP-u?

20. Studeni 2019.
Šaranović i Pivac

Malo je vjerojatno da bi MI Braća Pivac nakon javne ponude mogli krenuti u neko nadmetanje s Kappa Starom. Smatra to jedan akter domaćeg tržišta kapitala koji prati zbivanja oko preuzimanja Kraša. 

- Vjerojatniji scenarij bio bi da skupština KRAŠ-ESOP odluči prihvatiti ponudu Kappa Stara. U slučaju da oni ne prihvate takvu ponudu, slijedeći korak mogao bi ići prema 'braći Pivac' i kupnji njihovog udjela. Ono što u ovom trenutku ne vidim kao opciju je objava ponude za preuzimanje od Kapa Stara bez dogovora s jednim od ova dva dioničara - zaključuje naš sugovornik. 

U intervjuu koji je Nebojša Šaranović dao Jutarnjem listu kaže da je poslao pismo svim radnicima koji imaju udjel u Kraš ESOP-u, te im nudi 130.000 kuna za jedan udio, no čini se da to neće moći provesti u djelo.

Naime, udio u Kraš ESOP-u mogu imati isključivo aktivni zaposlenici Kraša. I nitko drugi. Oni svoje udjele ne mogu prodavati nikome tko nije zaposlenik Kraša, objašnjavaju nam neki udjelničari te tvrke.

Dakle, ako je to točno, zašto je Mesna industrija Braća Pivac ponudila radnicima Kraša, kako tvrdi Šaranović, 50.000 kuna za jedan udjel u Kraš ESOP-u? Kada je već situacija takva da samo zaposlenici Kraša mogu imati udjele u Kraš ESOP-u, MI Braća Pivac zna da s tom ponudom nema nikakve koristi, osim da stvori psihološki pritisak radnicima koji mogu tražiti sazivanje Skupštine Kraša te da se izglasa suradnja.

S druge strane, potez je povukao Nebojša Šaranović ponudivši 130.000 kuna za jedan udjel. I on je s tim potezom počeo raditi pritisak na radnike.

Napomenimo kako prema podacima Sudskog registra Nadan Vidošević, nekadašnji čelni čovjek Kraša, ima udjel u Kraš ESOP-u. Unatoč tomu što Vidošević više nije zaposlenik Kraša, on i dalje ima taj udjel u Kraš ESOP-u. Međutim kako je Vidoševiću blokirana sva imovina, tako je i taj udjel blokiran. 

Čini se da je ovo nastavak zanimljive intrige koja je započela na tržištu kapitala i koja je to tržiše napokon malo razbudlila. 

[UPDATE] - Prema informacijama koje smo dobili iz krugova bliskih Krašu, navodno MI Braća Pivac nije poslala ponudu za udjele u Kraš ESOP-u, a ponuda koju je poslao Nebojša Šaranović odnosi se na 'vlastite udjele Kraš ESOP-a'. Potonji čini se ne postoje. Vjerujemo da će se u idućih nekoliko dana ova priča rasvijetliti, a sve možete pratiti na Lider.media.

18. travanj 2024 19:03