Kompanije
StoryEditor

Zvonko Popović: Vjerojatnije je dobiti 10 milijuna kuna na lotu nego naplatiti ovrhu ‘velikoj ribi’

17. Rujan 2019.
Zvonko Popovićfoto Ratko Mavar

Nakon uvodnog izlaganja prof. dr. sc. Aleksandre Maganić, profesorice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u kojem je zaključila da će novi ovršni zakon višestruki teret sručiti na ovrhovoditelja, na konferenciji Upravljanje potraživanjem uslijedila je panel diskusija o kulturi (ne)plaćanja i (ne)prilikama za hrvatsko gospodarstvo.  Sudjelovali su Vanja Bilić, pomoćnik ministra Ministarstva pravosuđa, Arijana Tisovec, voditeljica financija i računovodstva, Orbico Hrvatska, Tajana Horvat, voditeljica Sektora pravne naplate za neosigurana potraživanja, EOS Matrixa, Danijel Pribanić, odvjetnik Odvjetničkog ureda Danijel Pribanić, Nada Kemec, predsjednica Hrvatske javnobilježničke akademije, i Zvonko Popović, vlasnik i direktor Kanaana.

Popović je izjavio kako iz dosadašnjeg iskustva naučio da ovoj državi ne treba ništa vjerovati, te je to potkrijepio slučajem ovrhe koju je pokušao provesti nad Kerumom, a nije uspio naplatiti dug unatoč sudskom postupku.

- Veća je mogućnost da ćete na lutriji dobiti deset milijuna kuna nego naplatiti ovrhu kad vodite sudski postupak protiv ‘velike ribe’ – rekao je Popović za što je nagrađen pljeskom sudionika te nastavio:

- Za mene kao poduzetnika ovršni zakon je otprilike kao zakon o zaštiti ptica u Kopačkom ritu - ništa ne znači. Imali smo u četiri-pet slučajeva sudske presude, ali se nismo naplatili. Sudski postupci dugo traju i ne postoji volja da se zaštiti ljude koji rade – istaknuo je Popović.

Ne očekuje da će potraživanja naplatiti, niti će više ikoga tužiti jer ne postoji volja da se stvari radikalno promijene. Popović tvrdi da je problem u sustavu koji omogućava dužnicima stečaj zadužene tvrtke te otvaranje nove i tako to ide u nedogled.

Uspoređujući sustav naplate potraživanja u Hrvatskoj i ostalim članicama Europske unije, Tisovec je istaknula da treba osvijestiti to da navike plaćanja dolaze iz kulturološkog aspekta i mentaliteta. U Austriji, primjerice, nema nikakvog rizika potraživanja jer provode faktoring i osiguranje potraživanja. Dok se u Ukrajini naplata osigurava tako da se roba daje samo za gotovinu i nema rizika. No kod nas su druge navike, mora se moliti da se potraživanje plati.

 

18. travanj 2024 21:02