Svijet
StoryEditor

12-godišnji dječak zaradio 290 000 funti prodajom crteža na NFT platformi

29. Kolovoz 2021.
NFT crypto

Dok neki još niti ne razumiju svijet digitalnog novca, dvanaestogodišnji dječak iz Londona svojom je kreativnošću zaradio oko 290 000 funti nakon što je stvorio niz digitalnih umjetničkih djela u stilu emojija pod nazivom Weird Whales i prodao ih putem NFT platformi, prenosi BBC News.

Dok su drugi tijekom školskih praznika odmarali, Benymin Ahmed za svoja je umjetnička djela tražio certifikat o vlasništvu na temelju kojeg se ona mogu prodavati kao NFT digitalni žetoni. Time je zaradio priličnu svotu novca koju čuva u kriptovaluti Ethereum s obzirom da nema klasični bankovni račun. Svakako, to znači da bi im vrijednost mogla porasti ili pasti, ali izgleda da se ovaj dječak razumije u kriptovalute bolje od nekih odraslih.

Inače, NFT ili nezamjenjivi tokeni predstavljaju digitalnu imovinu koja uključuje brojne jedinstvene materijalne i nematerijalne predmete, najčešće nešto kolekcionarski poput sportskih karata, digitalnih tenisica, digitalnih memorabilija, animacija, slika i slično.

Nije kao druga djeca

Iako možda zvuči neobično, Benymin i njegov brat, uz pomoć oca koji je programer, programiraju još od 'predškolske' dobi. Inspiraciju za ovaj projekt pronašao je u memovima kitova, a s vlastitim programom je stvorio 3350 kitova koji nalikuju na emoji.

Benyminov otac je za BBC News istaknuo da je sve počelo kao zabavna vježba za Benyamina i brata, ali su brzo shvatili da bi tu moglo biti nečeg više.

– U nekom trenutku smo počeli postajati sve ozbiljniji oko projekta – rekao je Benyminov otac te dodao da su dječaci 20 ili 30 minuta dnevno kodirali kako im ne bi sve to bilo prenaporno.

Istovremeno, Benjaminovi kolege iz razreda još uvijek nisu svjesni njegovog novootkrivenog kripto bogatstva, iako je napravio YouTube kanal u kojem predstavlja svoj hobi i savjetuje drugu djecu.

– Moj savjet drugoj djeci koja možda žele ući u digitalni svijet je da se ne prisiljavaju na pisanje koda, pogotovo ako osjećaju pritisak vršnjaka, jednostavno neka rade ono što najbolje znaju – skromno je objasnio Benymin.

Planovi za budućnost

Inače, Weird Whales je već druga Benyaminova kolekcija digitalne umjetnosti, a prije nje je napravio set inspiriran Minecraftom koji je također prodao, ali ne toliko uspješno.

Također, planove ima i za budućnost te ne planira stati s radom, a za svoju treću kolekciju sprema temu superheroja. Osim toga, volio bi napraviti igricu s kitovima jer smatra da bi to bilo 'jako fora' i zabavno.

Njegov otac također je istaknuo da je angažirao odvjetnike da pregledaju Benyminov rad te da mu daju savjete o tome kako zaštititi svoj dizajn za budućnost.

25. travanj 2024 03:33