Svijet
StoryEditor

Aave pokrenuo novi proizvod koji je namijenjen za 30 investicijskih tvrtki u partnerstvu s Fireblocksom

10. Siječanj 2022.

Aave, jedan od popularnijih DeFi projekata, koji je trenutno najveći protokol kreditiranja u kripto ekosustavu, pokrenuo je svoj novi proizvod pod nazivom Aave Arc koji je namijenjen za 30 investicijskih tvrtki u partnerstvu s Fireblocksom, platformom za čuvanje, prijenos i namirenje digitalne imovine.

Cilj Aave Arca je zadovoljiti financijske institucije i korporacije, dajući im sredstva za posuđivanje digitalne imovine i hvatanje visokih prinosa koje DeFi nudi unutar zaštićenog regulatornog okruženja. Za razliku od uobičajenog non-custodial protokola, bazeni likvidnosti u Aave Arcu su regulirani, što znači da svaka institucija koja želi koristiti uslugu mora proći određeni proces. Fireblocks je odgovoran za ispunjavanje potrebnih provjera za svaku tvrtku slijedeći načela KYC/ CDD/EDD i smjernice Radne skupine za financijsko djelovanje. 

Michael Shaulov, izvršni direktor Fireblocksa, komentirao je partnerstvo, ističući da bi regulirani DeFi alat mogao pokrenuti val novih proizvoda i usluga kao što su flash-krediti i depozitni računi s visokim prinosom.

Aave Arc će u početku biti otvoren za 30 institucija na bijeloj listi, uključujući Anubi Digital, Bluefire Capital, Canvas Digital, Celsius, CoinShares, GSR, Hidden Road, Ribbit Capital, Covario QCP Capital i Wintermute. 

Od pokretanja na ethereumu, Aave je doživio ogroman uspjeh, privlačeći preko 26 milijardi dolara ukupne vrijednosti. U 2021. godini proširio se na polygon i avalanche zbog rastuće potražnje za DeFi-em na jeftinije alternative ethereumu. Aave Arc će institucijama omogućiti pristup svojim popularnim uslugama zaduživanja i pozajmljivanja, ali će biti odvojen od svojih maloprodajnih tržišta.

Novi proizvod u razvoju je od drugog tromjesečja 2021. godine. U priopćenju za medije, osnivač i izvršni direktor Aavea Stani Kulechov, rekao je da je DeFi predugo bio nedostupan tradicionalnim financijskim institucijama te da će im novi proizvod pomoći da prvi put sudjeluju u DeFi-u na usklađen/reguliran način.

Institucionalni interes za kriptovalute porastao je u 2021. Nakon što su tvrtke poput MicroStrategyja i Tesle izvršili korporativna ulaganja u Bitcoin, velike banke kao što su JPMorgan i Morgan Stanley najavile su planove za ponudu bitcoin proizvoda za bogate klijente. Iako je ethereum također privukao pozornost nekih većih igrača, institucije su uglavnom ostale na marginama DeFi-a. Međutim, proizvodi poput Aave Arca uskoro bi to mogli promijeniti.

Meltem Demirors, glavna strateška direktorica u CoinSharesu, opisala je institucionalno sudjelovanje u DeFi-u kao "neizbježno", dodajući da je CoinShares bio uzbuđen što će podržati Aave Arc da otvori sljedeći val institucionalnog kapitala uvođenjem sigurnijeg i praktičnijeg pristupa novoj strukturi tržišta.

Aave nije jedini DeFi protokol kreditiranja koji za cilj ima zadovoljiti rastuću institucionalnu potražnju. U lipnju, Compound je predstavio sličan institucionalni proizvod pod nazivom Treasury koji investitorima nudi visoke prinose na USDC stablecoin tržišta. Kako sve više DeFi projekata želi uvesti nove proizvode na institucionalno tržište, vjerojatno je da će sve veći broj velikih igrača ući u prostor kako bude rastao.

23. travanj 2024 03:47