Svijet
StoryEditor

Adidas kupio Bored Ape Yacht Club NFT

03. Prosinac 2021.

Nakon nedavnih najava, sportski brend odjeće Adidas, jučer je objavio da je kupio Bored Ape Yacht Club NFT u suradnji s kreatorima popularnih NFT-ova na temu majmuna, Yuga Labsom i drugima, te tako najavio ulazak u metaverse, viziju budućeg virtualnog prostora u kojem korisnici komuniciraju u zajedničkim 3D svjetovima sa svojim NFT kolekcionarskim predmetima.

Adidas je na Twitteru podijelio i otkrio koji je Bored Ape NFT kupio, zajedno s adidas-tematskom odjećom, a objavio je i kratki video. Osim s Bored Ape Yacht Clubom, Adidas se udružuje sa značajnim NFT kolekcionarom Gmoneyjem, kao i Punks Comicom, neslužbenim NFT derivativnim projektom inspiriran popularnim CryptoPunksima.

Trailer prikazuje 3D avatare inspirirane Gmoneyjem, originalnim likom Punks Comica i Adidasovim novim likom Bored Apea koji padaju u svijet sa sjajnim Adidasovim logom, sve dok svira klasična pjesma Louisa Armstronga 'What a Wonderful World'.

Adidas je kupio Bored Ape Yacht Club NFT #8774, a nazvat će ga imenom Indigo Herz. Prema javnim podacima ethereum blockchaina putem tržišta OpenSea, NFT je kupljen u rujnu za 46 ethera, odnosno za nešto više od 156.000 dolara u to vrijeme.

U razgovoru na Twitter Spaceu pri pokretanju, predstavnici različitih stranaka opisali su suradnju. Predstavnik Adidasa rekao je da je u izradi pet mjeseci, dok je tim Punks Comicsa rekao da će sljedeći NFT broj stripa, koji će objaviti sljedeći tjedan, prikazivati Adidasov Bored Ape.

Bored Ape Yacht Club jedan je od najpopularnijih NFT projekata, koji se proteže na 10.000 jedinstvenih, ilustriranih avatara koji su prodani za milijune dolara po komadu na sekundarnom tržištu. Projekt je generirao više od 1,3 milijarde dolara u kombiniranom sekundarnom volumenu trgovanja od pokretanja u travnju, po podacima CryptoSlama.

Poznate osobe kao što su Jimmy Fallon, PostMalone i Steph Curry koriste ih na društvenim mrežama kao slike profila, dok glazbeni producent Timbaland i diskografska kuća Universal Music Group odvojeno stvaraju metaverzne glazbene skupine na temelju njihovih Bored Ape avatara.

Vlasnici Bored Apeova posjeduju prava komercijalizacije na svoje avatare, omogućujući  im stvaranje i prodaju izvedenih projekata, fizičke robe i još mnogo toga.

Adidas je nedavno otkrio i suradnju s nadolazećom metaverse igrom, The Sandbox. Mathieu Nouzareth, član uprave Sandboxa, potvrdio je partnerstvo na jučerašnjoj konferenciji DCentral Miami, ali nije iznio detaljnije pojedinosti.

Na jučerašnjem razgovoru putem Twitter Spacea, Erika Decker Wykes-Sneyd, potpredsjednica globalnih marketinških komunikacija za Adidas Originals, govorila je o izazovu dovođenja tradicionalne tvrtke u decentralizirani svijet.

- Pozivi koje imamo vrlo često imaju puno odvjetnika na njima, jer je to stvarno masivni pomak u načinu razmišljanja za put tvrtke – rekla je Decker.

25. travanj 2024 00:04